Ζάκυνθος

Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας: φέτος έχουμε μεγάλη ξηρασία και δύσκολες πυρκαγιές

Την εμπειρία της από τις πολλές περιπτώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Ζάκυνθο μετέφερε μιλώντας στον –Ε- η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη η οποία είπε ότι πρέπει πρώτα ο καθένας να φροντίσει την περιουσία του.

«Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλές επιπτώσεις και αυτό γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλο τον πλανήτη. Στη Ζάκυνθο έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, πολύ δυνατούς ανέμους όπως πέρυσι με τον ΙΑΝΟ. Είναι δυνατόν μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού να έχουμε και μία πλημμύρα» είπε η κ. Μουζάκη η οποία ακολούθως μίλησε για το πολύ μεγάλο θέμα των πυρκαγιών στα δάση μας.

«Ευτυχώς φέτος δεν είχαμε ακόμα πολλές πυρκαγιές. Οι ώρες που ξέσπασαν ήταν περίεργες. Οι πυρκαγιές ήταν ακατανόητες και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπήκαν… Η μία από αυτές ξέσπασε σε σημείο που δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις. Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα και μέσα στο σκοτάδι προσπαθούσαν οι πυροσβέστες να κάνουν κατάσβεση. Οι δρόμοι είναι διαβρωμένοι και η κατάσταση δεν είναι εύκολη.

Επίσης ο ΙΑΝΟΣ πέρυσι άφησε πίσω του πολύ μεγάλη καταστροφή και πτώσεις δέντρων. Αυτό γίνεται και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Είμαι από τις αρχές του 2017 στην Πολιτική Προστασία και βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ξηρασία ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε βροχές μέσα στην άνοιξη. Τώρα τα δέντρα είναι ε διαφορετική κατάσταση λόγω της έλλειψης νερού» είπε η κ. Μουζάκη.

Απευθυνόμενη στους δημότες και τους κατοίκους της Ζακύνθου η κ. Μουζάκη είπε: «Από τους συμπολίτες μας δεν βλέπω ευαισθητοποίηση στο βαθμό που θα έπρεπε να υπήρχε. Δεν καθαρίζουμε τα χόρτα γύρω από τα σπίτια μας για να τα προστατέψουμε από φωτιά. Τα δέντρα που είναι πολύ κοντά στα σπίτια πρέπει να τα κλαδεύουμε. Όσα χρήματα κι αν διαθέσει η πολιτεία δεν φτάνουν αν ο καθένας μας δεν φροντίσει την περιουσία του.

Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ πιο δύσκολο και το συζητάμε με την Πυροσβεστική υπηρεσία γιατί αν έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε δικά μας μέσα, δηλαδή υδροφόρες και μηχανήματα, αλλά έχουμε καλή συνεργασία με το Δήμο. Έχουν και δύο υδροφόρες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε συμβεί.

Θέλω να σας πω ότι δεν περνάνε όλα από εμάς και οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και να περιφρουρούν τις περιοχές τους».

Τέλος η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας είπε ότι υπάρχει καθημερινή ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και γίνεται αγώνας, ενώ συχνά επικοινωνεί με τη Ζάκυνθο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *