Προχθές έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υποδομών ο διαγωνισμός για εκπόνηση Master plan για τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα της Ζακύνθου και το ποσό που διατίθεται είναι 264 χιλιάδες ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων το ποσό το οποίο διατίθεται είναι 264 χιλιάδες ευρώ και κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).
Το Στρατηγικό Σχέδιο Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Master Plan) νήσου Ζακύνθου έχει στόχο να εντοπίσει τις περιοχές με διαπιστωμένα πλημμυρικά φαινόμενα και τις περιοχές στις οποίες είναι πιθανή η εμφάνιση πλημμυρών, καθώς και να ιεραρχήσει τα απαιτούμενα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας, για τον μετριασμό των συνεπειών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στους χάρτες με Τ=100 (Ζώνες Δυνητικού Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας).
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Παροχής Υπηρεσιών σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση των μέτρων περί (α) Σύνταξης Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και (β) Δημιουργίας Εθνικής Βάσης Τεχνικών Δεδομένων Αντιπλημμυρικών Έργων, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες μέτρων προστασίας και πρόληψης αντίστοιχα, του «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βορείου Πελοποννήσου», όσον αφορά την περιοχή μελέτης της παρ. 3.2
Να υπενθυμίσουμε πως στην τελευταία κακοκαιρία πριν από δύο εβδομάδες, από την έντονη βροχόπτωση γέμισε λάσπες η πόλη σε κεντρικά σημεία, από το χώμα που κατέβασε το Εξηνταβελόνι, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Αγία Τριάδα, μέχρι την πλαζ του ΕΟΤ.
Το πιο σοβαρό θέμα προέκυψε στο Γαϊτάνι όπου τα λύματα βγήκαν στο δρόμο καθώς το δίκτυο δεν άντεξε, ενώ η ασφαλτόστρωση που είχε γίνει ακριβώς την προηγούμενη ημέρα υποχώρησε και ο δρόμος πρέπει να φτιαχτεί ξανά.
Γαϊτάνι, Κυδώνι, Βανάτο, Σαρακινάδο και Τσιλιβή, ήταν μερικές ακόμα από τις περιοχές που πλημμύρισαν στην ίδια κακοκαιρία μαζί με σημεία στην πόλη όπου μεταφέρθηκε λάσπη από το βουνό.
Σε κάθε δυνατή νεροποντή είναι γνωστό ποιές περιοχές πλημμυρίζουν και αυτό είναι σε γνώση του Δήμου, των κοινοταρχών και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, αφού πηγαίνουν στα ίδια σημεία για να κάνουν παρεμβάσεις και να απελυθερώσουν τα μέρη που κλείνουν και δεν αφήνουν το νερό να φύγει προς τη θάλασσα.