Τα ζητήματα του τουρισμού που αφορούν το νησί μας έθεσε στο τραπέζι ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης, ο οποίος έκανε συγκρίσεις με άλλες περιοχές και νησιά, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τη σεζόν του 2022, ενώ χτύπησε καμπανάκι για το πρόβλημα του νερού.

Για τη φετινή τουριστική περίοδο ο κ. Γιώργος Μάργαρης περιέγραψε πως τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από το 2019 μέχρι σήμερα και υπενθύμισε πως είχαμε πολλούς επισκέπτες.
Η εικόνα
«Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο υπήρχε πολύς κόσμος στη Ζάκυνθο. Όμως δεν ήταν μόνο στη Ζάκυνθο κόσμος, υπήρχε σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Μετά από μία μεγάλη περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, αποφάσισαν να κάνουν διακοπές και επέλεξαν αυτό το τετράμηνο επειδή ο κορονοϊός δεν ήταν σε έξαρση και επειδή αυτούς τους μήνες ο κόσμος κάνει διακοπές» είπε ο Πρόεδρος ο οποίος έδωσε μερικά νέα δεδομένα.
«Έχουν αυξηθεί τα καταλύματα και έχουν μπει κι άλλοι στο παιχνίδι. Βλέπουμε αυξημένη κίνηση στην πόλη με τα δωμάτια RBNB που αυξάνουν τον κόσμο, ενώ οι πληρότητες ήταν στο 92% γι’ αυτούς τους μήνες. Ο Μάιος όμως και ο Οκτώβριος δεν ήταν τόσο καλοί μήνες φέτος. Το 2019 ο Μάιος ήταν πολύ καλός μήνας. Φέτος ο Οκτώβριος δεν ήταν καλός για όλους, εκτός από κάποια ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια με μεγάλους τουρ οπερέιτορς τύπου TUI, Jet2 κλπ. Όμως εκείνοι που δούλευαν με μεμονωμένους πελάτες είχαν ένα κακό Οκτώβριο» ανέφερε ο κ. Μάργαρης.
Οι τιμές
Για τις τιμές στα ξενοδοχεία ο κ. Μάργαρης είπε ότι οι περισσότερες ήταν οι ίδιες με του 2019 και αναφέρθηκε στις μεγάλες αυξήσεις που καλούνται να καλύψουν οι ξενοδόχοι. . «Και 10% ακριβότερες αν ήταν οι τιμές στα καταλύματα, τα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί πάνω από 20%. Υπάρχουν προϊόντα που έχουν αυξηθεί πάνω από 30% όπως είναι τα άλευρα, τα ζυμαρικά, το μοσχαρίσιο κρέας κλπ. Άρα το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ακόμα κι αν δόθηκαν μικρές αυξήσεις στα καταλύματα γιατί έχουμε και τις ενεργειακές αυξήσεις.
Ναι μεν είχαμε κόσμο και μεγάλη διαφορά από το 2021 αλλά δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα.
Είναι πλασματικά λοιπόν όλα και σας λέω ότι δεν υπάρχει κέρδος.
Πρέπει να υπολογίσουμε και την αύξηση των επιτοκίων όπως και τα αυξημένα κόστη για το προσωπικό. Δεν μπορούμε λοιπόν να τα καλύψουμε».
Οι συγκρίσεις
Λέω ότι η εικόνα είναι πλασματική και θα το εξηγήσω, είπε ο κ. Μάργαρης που έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία και σημείωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε προορισμούς που πήγαν πολύ καλύτερα όπως συνέβη στο νότιο Αιγαίο που ακόμα και τώρα έχει πολύ κόσμο. Είναι προορισμοί που μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την αύξηση και έχουν πληθώρα από τουρ οπερέιτορς. Εμείς εδώ δουλεύουμε με 20-30 τουρ οπερέιτορς και εκεί δουλεύουν με 100. Έχουν πιο ελεύθερες αγορές, πιο πολλές πτήσεις τσάρτερς και μπορούν να αυξήσουν τις τιμές και τα κέρδη τους. Αυτό δεν συμβαίνει με εμάς γιατί εδώ δεν είμαστε καλοί σε αυτόν τον τομέα. Εξαρτιόμαστε πολύ από τους τουρ οπερέιτορς. Επίσης η Ζάκυνθος εξακολουθεί να είναι ένας προορισμός 4 μηνών. Μπορεί κάθε χρόνο να μπαίνει άμεσο τουριστικό συνάλλαγμα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ και να προσθέσουμε επί δύο τα υπόλοιπα που προέρχονται από τον τουρισμό, αλλά ας κοιτάξουμε την αναλογία με τα άλλα νησιά. Να μην πάμε πολύ μακριά και ας δούμε την Κέρκυρα.
Εμείς παρέχουμε υπηρεσίες, εισπράττουμε και μετά πληρώνουμε υποχρεώσεις».
Το νερό
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων στο θέμα του νερού για το οποίο υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και με την ποσότητα.
«Το 2023 δεν θα έχουμε νερό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Τώρα αυτό που έρχεται στις παροχές είναι θάλασσα και καταστρέφονται τα πάντα, εμείς στα ξενοδοχεία έχουμε αλλάξει όλες τις μπαταρίες στα μπάνια, τα μπόιλερ κλπ. Επίσης έχουμε παράπονα από τους πελάτες μας για την ποιότητα του νερού και η εικόνα μας είναι άσχημη».
Η εκπαίδευση
Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και έκανε γνωστό πως τέθηκε το θέμα ίδρυσης κάποιους τμήματος σχετικού με τον τουρισμό ή έστω κάποια σεμινάρια. «Ζητάμε να γίνει κάποιο τμήμα σχετικό με τον τουρισμό για να εκπαιδεύονται οι κάτοικοι και να υπάρχουν εργαζόμενοι με γνώσεις. Ζητάμε κάποια σεμινάρια υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ξενοδόχων» εξήγησε ο Πρόεδρος.
Η εκδήλωση
Τέλος αναφερόμενος στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Παλατίνο» όπου δόθηκε εξοπλισμός στους εργαζομένους της καθαριότητας ο κ. Μάργαρης ανέφερε: «Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έγινε μία εκδήλωση για να δοθούν είδη ρουχισμού στους εργαζομένους της καθαριότητας.
Νοιώσαμε την υποχρέωση και μετά τη συνάντηση που είχαμε κάνει με το Σύλλογο των εργαζομένων να προσφέρουμε ένα είδος βοήθειας στους ανθρώπους που μαζεύουν τα σκουπίδια που παράγουμε. Φαίνεται πως δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Την περίοδο των εορτών πάντα οι ξενοδόχοι στήριζαν αυτούς τους ανθρώπους σαν ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου τους. Κάναμε λοιπόν μία προσπάθεια και συγκεντρώσαμε χρήματα, ορισμένοι από τους Συλλόγους των ξενοδόχων ανταποκρίθηκαν και θα δώσουμε στους εργαζομένους αυτά που έχουν ανάγκη για την καθημερινή τους δουλειά. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τα έχουν αυτά και ότι πρέπει να τους τα παρέχει ο εργοδότης τους. Τελικά όμως δεν τους τα παρέχει. Αν και πληρώνουμε αυτά που μας αναλογούν σε τέλη καθαριότητας και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές…Αποκομιδή δεν είναι η στενή έννοια της συγκέντρωσης των απορριμμάτων, αλλά η γενικότερη διαχείριση.
που περιλαμβάνει και το ανθρώπινο δυναμικό».