Οικονομία

Β. Βίτσου: Τα συμβόλαια για το 2021 έχουν ξεκινήσει αλλά είναι όλοι επιφυλακτικοί

Tα νέα δεδομένα στον τουρισμό λόγω του κορονοϊού ανέπτυξε μιλώντας στον –Ε- η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Βίκυ Βίτσου η οποία ανέφερε ότι πλέον ο ιός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον τουρισμό μας.

Για την κατάσταση που υπάρχει τώρα που μπήκε ο Οκτώβριος η κ. Βίτσου είπε: «Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά φέτος και είναι ακόμα λίγος κόσμος στη Ζάκυνθο. Οι περισσότεροι θα φύγουν την επόμενη εβδομάδα. Είναι Πολωνοί αυτοί που κάνουν διακοπές καθώς οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν ήδη φύγει από το νησί μας. Εμείς στηριζόμαστε πιο πολύ σε Άγγλους που δεν είναι τώρα εδώ. Τώρα κάνουμε συμβόλαια για το 2021 και έχουμε ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Με τις εταιρείες δεν υπάρχει πλέον commitment, είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί και υπάρχει πρόβλημα με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς πτωχεύουν, συγχωνεύονται κλπ. Τώρα είναι δύσκολο οι εταιρείες να εξασφαλίσουν θέσεις (στα αεροσκάφη) για να μπορέσουν ακολούθως να κλείσουν τα δωμάτια. Υπάρχει και ένα μονοπώλιο καθώς πρώτα πουλάει η TUI, μετά η  JET 2 κλπ.».

Αναφορικά με τους τουρίστες που ταξιδεύουν μόνοι τους η κ. Βίτσου είπε: « Μεγάλο θέμα είναι πως θα βρουν θέση στα αεροπλάνα οι μεμονωμένοι τουρίστες καθώς έχουν πουληθεί ήδη στις μεγάλες εταιρείες.  Οι μεμονωμένοι κλείνουν κοντά στα Χριστούγεννα και αργότερα. Τους θέλουμε και κρατάμε θέσεις στα ξενοδοχεία μας γι’ αυτούς. Σε αυτό το ρευστό τοπίο καλούμεθα να προσαρμοστούμε. Τώρα δεν είναι τίποτα ίδιο με αυτά που γνωρίζαμε. Βάζουμε καινούργιες βάσεις για να δούμε τι θα κάνουμε το 2021. Βέβαια υπάρχουν πελάτες που κλείνουν από τώρα για τις διακοπές του 2021 και είναι Αγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί κλπ. δεν βλέπουν την ώρα να ταξιδέψουν και κλείνουν γιατί θέλουν να έλθουν και φοβούνται μήπως δεν βρουν θέσεις τις ημερομηνίες που θέλουν».

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ώστε ο τουρισμός να μπει σε νέες βάσεις, η εκπρόσωπος των ξενοδόχων ανέφερε: «Τώρα δεν μπορούμε να τα αναδομήσουμε όλα στον τουρισμό γιατί δεν γίνεται να ξεκινήσουμε από την αρχή, μπορούμε όμως να στηριζόμαστε λιγότερο στις εταιρείες».

Ειδικά για τα οικονομικά και  τις πληρωμές η κ. Βίτσου επεσήμανε: «Τώρα ζητούμενο είναι να πληρωθούμε. Τα συμβόλαια λένε ότι η πληρωμή γίνεται 60 ημέρες μετά την αποστολή του τιμολογίου, άρα αναμένουμε για τον Αύγουστο. 

Τα άλλα επαγγέλματα στο χώρο του τουρισμού πληρώνονται αμέσως μόλις προσφέρουν υπηρεσίες, τελευταίος θα πληρωθεί ο ξενοδόχους και με ρίσκο αν δεν έχουμε πτωχεύσεις.  Να λέμε και κάτι καλό για τους ξενοδόχους που φέρνουν τον κόσμο  με το όποιο ρίσκο…».

Στα στοιχεία που προτάσσουν οι επιχειρηματίες είναι το άνοιγμα της βεντάλιας σε πολλές τουριστικές αγορές.

«Καλύτερα να απευθυνόμαστε σε πολλές και διαφορετικές αγορές. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και το προϊόν του τουρισμού είναι πολυποίκιλο.  Εμείς θέλουμε τουρισμό από όλη τη γη» είπε η κ. Βίκυ Βίτσου..

Πρόσφατα οι ξενοδόχοι είχαν συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού που ανέλαβε τώρα τα καθήκοντά του και συζήτησαν μαζί του διάφορα θέματα που τους απασχολούν και από τα πιο σοβαρά είναι η κατάσταση με τα απορρίμματα.

Μιλώντας για την πανδημία η κ. Βίτσου είπε: «Ο κορονοϊός είναι ο πιο μεγάλος φόβος και κίνδυνος για τον τουρισμό. Ο κόσμος δεν μπορεί να ταξιδέψει ούτε να προγραμματίσει τίποτα. Αν βγει εμβόλιο ή φάρμακο μέχρι την άνοιξη θα πάμε καλά  καθώς υπάρχει ζήτηση από τώρα.

Θα κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε κάθε χρόνο καθώς τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί  και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Να φύγει ο ιός και να ετοιμαστούμε για το επόμενο καλοκαίρι».

Μία ακόμα χρήσιμη πληροφορία είναι ότι οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αναμένεται να ακυρωθούν λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό ενώ για τις επαφές μεταξύ των ξενοδόχων η κ. Βίτσου είπε ότι έχει συγκροτηθεί μία ομάδα που μέσω τηλεδιάσκεψης συζητά τα θέματα που τους απασχολούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *