Ζάκυνθος

Β. Αϊβαλής: “Πως σε μια Πόλη όπου δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα θα κατασκευαστεί ένα τέτοιου μεγέθους έργο;”

Ο Φορέας Διαχείρισης του Ναυαγίου θα έπρεπε να εστιάζει στην ανάδειξη και προστασία της περιοχής και όχι στην τουριστική της εκμετάλλευση υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β΄. Αϊβαλής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή για όσα προβλέπει ειδικά για τη Ζάκυνθο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού ενώ θέση παίρνει και για το ζήτημα της προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων, σημειώνοντας πως οι φορείς της Ζακύνθου οφείλουν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν για τα έργα που χρειάζεται το νησί.

«Προσβολή» για τη Ζάκυνθο η έδρα του Φορέα για το Ναυάγιο να μην είναι στο νησί

Ειδικά για το θέμα της χωροθέτησης της προβλήτας  που έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, ο κ. Αϊβαλής σημείωσε πως θα πρέπει να ακουστούν οι ειδικοί και να μην αγνοηθούν οι επισημάνσεις φορέων όπως είναι το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών, ενώ σημείωσε πως ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από το Δήμο αλλά και από την Περιφέρεια.

«Πριν από όλα θα πρέπει να απαντήσουμε για ποιο λόγο ένα έργο που εγκρίθηκε από το 2017 μέχρι και σήμερα δεν προχώρησε. Υποθέτω πως αυτό έγινε είτε επειδή δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον ώστε να γίνει ένα τέτοιο έργο, είτε επειδή κάποιοι ήθελαν να αλλάξει η χωροθέτηση. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με τουρισμό, με προοδευτικούς πολίτες  που μπορούν να προσελκύσουν τους επισκέπτες τους, ωστόσο η μεγάλη αύξηση του τουρισμού για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους έφερε και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του νησιού. Χωρίς να έχουν επιλυθεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα για τη Ζάκυνθο όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αστικών λυμάτων, της κυκλοφορίας στην Πόλη της Ζακύνθου, το πρόβλημα της ύδρευσης, πως θα δούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο μέσα στην Πόλη;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Αϊβαλής  τονίζοντας πως οι φορείς του νησιού πρέπει να προτεραιοποιήσουν  τις ανάγκες και να μην ερίζουν για δευτερεύοντα ζητήματα.  Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τόνισε ακόμη πως σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπερισχύουν προσωπικές επιδιώξεις  αλλά αντίθετα να ακουστούν οι ειδικοί ενώ σημείωσε πως σε μια Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τελεσίγραφα, αλλά διάλογος με την συνδρομή των ειδικών αλλά και του Δήμου .

Ενδιαφέρον όμως έχουν και όσα ανέφερε σχετικά με το νέο Φορέα Διαχείρισης για το Ναυάγιο και απαντώντας στο αν το ΤΕΕ θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, σημείωσε πως η μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας που θα έχει, αλλά και η στόχευση για την εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση εκ των πραγμάτων θέτουν το ΤΕΕ εκτός αυτού του εγχειρήματος.

«Προτεραιότητα δεν είναι η διαφύλαξη του μνημείου, ούτε η περιβαλλοντική αξιοποίηση της περιοχής, αλλά η οικονομική αξιοποίηση και εκμετάλλευση»

«Εν προκειμένω μιλάμε για μια Ανώνυμη Εταιρεία και ξεκινάμε με ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό, όπου προτεραιότητα δεν είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη του μνημείου, ούτε η περιβαλλοντική αξιοποίηση της περιοχής, αλλά η οικονομική αξιοποίηση και εκμετάλλευση. Εφόσον το Δημόσιο δημιουργεί μια Ανώνυμη Εταιρεία βάζει προτεραιότητα στην οικονομική δραστηριότητα και εφόσον μιλάμε για το Υπουργείο Τουρισμού, μιλάμε για την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΕ δε χρειάζεται να ζητήσει την συμμετοχή του» υπογράμμισε ο κ. Αϊβαλής και χαρακτήρισε προσβλητικό για τη Ζάκυνθο το γεγονός ότι η έδρα δεν είναι στη Ζάκυνθο, ενώ επικεφαλής ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού.

«Θεωρώ ότι η προτεραιότητα έπρεπε να δοθεί στη Ζάκυνθο, στους πολίτες και τους θεσμούς που τους εκπροσωπούν όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η διαφύλαξη και ο περιβαλλοντικός σεβασμός της περιοχής θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε προτεραιότητα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε τέλος και το ζήτημα των αντισταθμιστικών για τη Ζάκυνθο και την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν το Νομοσχέδιο να προβλέπει με λεπτομέρεια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το πώς θα γίνουν οι δωρεές και να μην κάνει καμία αναφορά στα έσοδα και το πώς θα διατεθούν.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *