Ζάκυνθος

Τρεις οικογένειες άστεγες άφησε πίσω του ο κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ»

Κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως και νέα στοιχεία από το πέρασμα του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ στη Ζάκυνθο και μόλις χθες έγινε γνωστό ότι τρεις οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Ο δυνατός αέρας προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα σπίτια τους που δεν είναι πλέον κατοικήσιμα και πρέπει να βρεθεί λύση για τη διαμονή τους μέχρι να γίνουν οι επισκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία της Πρόνοιας του Δήμου, οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το Δήμο για να δοθεί λύση. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Στέλιος Πέττας δήλωσε στον –Ε- ότι οι οικογένειες που τα σπίτια τους έπαθαν μεγάλες ζημιές  και δεν μπορούν να μείνουν μέσα πρέπει να επικοινωνούν με την Πρόνοια στο τηλέφωνο 26953-62174  για να κάνουν δηλώσεις και για να βρεθεί χώρος διαμονής τους.

Αναφορικά με την πορεία των αιτήσεων των πληγέντων, μέχρι και χθες η Πρόνοια είχε δεχτεί 130 αιτήσεις από ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν τις κεραμοσκεπές που τις πήρε ο αέρας, αλλά και ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών. Οι αιτήσεις αφορούν την κύρια κατοικία που μένει κάθε οικογένεια.

Η ανακοίνωση από το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου αναφέρει:

Ο Δήμος Ζακύνθου, έχοντας την αρμοδιότητα για τη δρομολόγηση της διαδικασίας οικονομικής ενίσχυσης νοικοκυριών των οποίων έχουν πληγεί οι κύριες κατοικίες τους, ενημερώνει τα εξής:

  1. Οικονομικές ενισχύσεις θα χορηγηθούν στους δικαιούχους από το Δήμο μόνο για τις περιπτώσεις ζημιών που έχουν υποστεί οι κύριες κατοικίες
  2. Οι ζημίες πρέπει να αφορούν το κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού. Δε συμπεριλαμβάνονται βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια κλπ
  3. Οι ζημίες που δύνανται να αξιολογηθούν, αφού δηλωθούν, πρέπει να αφορούν στην οικοσκευή του νοικοκυριού στη κύρια κατοικία του (εξοπλισμό κουζίνας, χώρων υγιεινής, επίπλωση, ιματισμός κλπ)
  4. Επίσης θα αξιολογηθούν ζημίες που χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών ή και οικοσκευής.
  5. Βάσει του θεσμικού πλαισίου και της νομοθεσίας διευκρινίζεται ότι οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις είναι καθαρά και μόνο κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας νοικοκυριών που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικής καταστροφής και δεν αποτελούν αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις αποζημιώσεις ζημιών.

Το σύνολο του θεσμικού πλαισίου καθώς και τα έντυπα αιτήσεων κλπ που πρέπει να συμπληρώσουν και καταθέσουν οι υποψήφιοι της οικονομικής ενίσχυσης θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζακύνθου (https://www.zakynthos.gov.gr/)

Οι αιτήσεις πλήρως συμπληρωμένες μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά για όσους δύνανται να το πράξουν στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

α)  ppdzak@1340.syzefxis.gov.gr  και β) kentrokoinotitaszakynthoy@gmail.com 

Επίσης, έντυπες πληροφορίες και έντυπες αιτήσεις μπορούν προμηθεύονται οι υποψήφιοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης από Γραφείο στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου στο Βανάτο (τέως Δημαρχείο Δ. Αρκαδίων) ή από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζακύνθου (στον 1ο όροφο του Μικρού Διοικητηρίου στη Πόλη – είσοδος από την οδό Τ. Κεφαλληνού)

Εντύπως οι πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 8:30’ έως 13:30’ όλες τις εργάσιμες ημέρες, είτε στο ανωτέρω αναφερθέν Γραφείο στο Βανάτο , είτε στα Γραφεία του Κέντρου Κοινότητας.

Τονίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, από το νόμο καθορίζεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 13:30’

Ανακοινώνεται ότι παράλληλα με την υποβολή των αιτήσεων και περιοδικά στη βάση των  αιτήσεων που συγκεντρώνονται θα διενεργούνται αυτοψίες από ειδικό κλιμάκιο του Δήμου Ζακύνθου.

Η όλη διαδικασία για τις οικονομικές ενισχύσεις των νοικοκυριών για τις ζημιές στην κύρια κατοικία τους από το Δήμο Ζακύνθου βάσει του νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 18η Μαρτίου 2021.

Τηλέφωνα για διευκρινήσεις και πληροφορίες θα παρέχονται από 8:30’ έως 13:30’ όλες τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 2695362 -174, -175, -176.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *