H συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμένων πτηνών που φτάνουν στο Καταφύγιο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ από τη Ζάκυνθο, είναι πτηνά που έχουν δεχτεί πυροβολισμούς . Την πικρή αυτή διαπίστωση που αφορά ειδικά τα περιστατικά από το νησί μας, μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή η κ. Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος του Συλλόγου ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2005 με αντικείμενο την περίθαλψη άγριων ζώων.
Αφορμή για την επικοινωνία μας στάθηκε ένα τελευταίο περιστατικό τραυματισμένου πτηνού, μιας μικρής κουκουβάγιας ή ακριβέστερα «ανθρωποπούλι ή τυτώ», που έφτασε στο καταφύγιο της ΑΝΙΜΑ πριν από λίγες ημέρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση του Συλλόγου, η αιτία των τραυμάτων της πυροβολισμός: «Πυροβολημένη η τυτώ, που έφτασε πριν λίγες από τη Ζάκυνθο. Λαθροθηρία σε προστατευόμενο είδος, εν μέσω γενικής απαγόρευσης της θήρας. Η Ζάκυνθος συχνά μας πληγώνει με κάτι τέτοια»
Η τυτώ ανήκει στα προστατευόμενα είδη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τις 7 Νοεμβρίου υπάρχει καθολική απαγόρευση του κυνηγιού.
Το περιστατικό όμως δε φαίνεται να είναι πρωτόγνωρο για τους εκπροσώπους της ΑΝΙΜΑ:
Όπως εξήγησε μιλώντας στον Ερμή η κ. Γανωτή, από τις περίπου 160 εισαγωγές που έχουν φτάσει στο Κέντρο από το 2005 μέχρι και σήμερα, το 50% των περιστατικών αφορούν τραυματισμένα πουλιά από όπλα. Το ποσοστό αυτό δεν είναι αντίστοιχο με αυτό που παρατηρείται για την υπόλοιπη Ελλάδα, μια που οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε πτώσεις από φωλιές ή ατυχήματα.
«Ενώ το ποσοστό των τραυματισμένων ζώων από πυροβολισμούς συνολικά είναι 3 ή 4%, στη Ζάκυνθο από τα 150 πτηνά που έφτασαν εδώ τα τελευταία χρόνια, σχεδόν τα μισά έχουν τραυματισμοί από σκάγια» τόνισε η Πρόεδρος σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Χίο.
«Η Ζάκυνθος είναι στο διάδρομο της μετανάστευσης των τρυγονιών και η λαθροθηρία την Άνοιξη είναι δυστυχώς στην συνείδηση του κόσμου. Είναι μια κουλτούρα που πρέπει να αλλάξει» ανέφερε η κ. Γανωτή, σημειώνοντας πως οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και η Διεύθυνση Δασών θα πρέπει να αλλάξουν αυτή την νοοτροπία.
«Είναι δύσκολο δυστυχώς αυτό να αλλάξει» σημείωσε.
Η τυτώ της Ζακύνθου
Το πτηνό που πυροβολήθηκε στη Ζάκυνθο, όπως προαναφέρθηκε είναι προστατευόμενο είδος. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη λευκή καρδιά που περικλείει τα μάτια και το ράμφος της.Είναι νυχτόβιο αρπακτικό πουλί που παρατηρείται κυρίως κατά το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες. Τη μέρα βρίσκει καταφύγιο σε σκοτεινά μέρη όπως αποθήκες, εκκλησίες, εγκαταλελειμμένα κτήρια, ερειπωμένα σπίτια, τρύπες βράχων και κουφάλες δέντρων. Είναι πολύ καλοί κυνηγοί λόγω του ότι η αίσθηση της ακοής τους είναι πολύ οξεία και τους επιτρέπει να εντοπίζουν την λεία τους που είναι κρυμμένη στην βλάστηση ή στο χιόνι.
Καταπίνουν το θήραμα τους ολόκληρο και ότι δεν μπορούν να χωνέψουν το βγάζουν από το στόμα σε μορφή σβόλου.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως ένα ίδιο πτηνό είχε φτάσει τον περασμένο Απρίλη, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην συμπολίτισσα μας την κ. Νατάσα Κλάδη , που είναι εθελόντρια του Συλλόγου και πολλά χρόνια δραστήρια.
Ο Σύλλογος
Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και έχει επιστημονική επιτροπή.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.
Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα, όπως ήταν και η τιτώ της Ζακύνθου .
Αν κάποιος βρει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο, έρχεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σύλλογο και ενημερώνει είτε τη Διεύθυνση Δασών είτε το Δασαρχείο. Όπως ανέφερε η κ. Γανωτή η αποστολή γίνεται με χαρτόκουτο μέσω του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, το οποίο όπως ανέφερε ποτέ δεν έχει αρνηθεί την μεταφορά κάποιου άγριου ζώου στην Αθήνα.
Ο Σταθμός της ΑΝΙΜΑ, επί της Μενελάου 134, Καλλιθέα, θα είναι ανοιχτός καθημερινά και Σαββατοκύριακα, από τις 9 πμ έως και τις 5 μμ