Με χαιρετισμούς ξεκίνησε η εκδήλωση για την παρουσίαση της Α’ φάσης του ΤΠΣ που έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής 16-5, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» από τη μελετητική ομάδα «Ι. ΚΟΥΓΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – ΘΕΩΡΗΜΑ Α.Ε. – Α. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ – Π. ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΓΕΩΣΥΝΟΛΟ Ι.Κ.Ε. – ΛΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε».
Σε αυτά που παρουσιάστηκαν καταγράφεται το πλάνο με τρία διαφορετικά αναπτυξιακά σενάρια που περιλαμβάνουν προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής γης με ήπια ανάπτυξη.
Στην αρχή, ο Βουλευτής είπε ότι «το ΤΠΣ είναι ένα εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και θέτει τις βάσεις για μία ορθολογική οργάνωση του χώρου, για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συνοχή και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Η μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος εντάσσεται στο όραμα για μια πιο οργανωμένη-ανθεκτική και σύγχρονη Ελλάδα και εμείς στη Ζάκυνθο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το θεσμικό εργαλείο» ανέφερε ο κ. Ακτύπης που δήλωσε πως δεσμεύεται για τη στήριξη του σχεδίου.
Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του είπε πως γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής στρατηγικής και το σχέδιο φιλοδοξεί να προσδιορίσει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Η μελέτη που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κ. Δοξιάδης» του υπουργείου περιβάλλοντος, ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης καθώς και για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και προσβασιμότητας σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.
Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Πέττας, αρμόδιος για θέματα πολεοδομίας, ευχαρίστησε για όλους για την παρουσία τους και εξέφρασε την ελπίδα πως το εν λόγω Σχέδιο θα γίνει μοχλός βοήθειας με προσθετικά αποτελέσματα για το Δήμο μας.
Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη αφού χαιρέτισε την παρουσία όλων, είπε ότι το Επιμελητήριο έχει άτομα στη διοίκηση που ανήκουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Σημείωσε ότι θέλουμε μία βιώσιμη πόλη, ότι χρειαζόμαστε επέκταση του Σχεδίου Πόλης, ότι θέλουμε βιοτεχνική και μεταποιητική περιοχή και χρήσεις γης. Ζήτησε να αδράξουμε την ευκαιρία και μέσα από το ΤΠΣ να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΤΠΣ και Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γεώργιος Μοθωναίος, είπε ότι δίνεται η ευκαιρία -και ίσως είναι η τελευταία- να αποκτήσει ο Δήμος χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες. Προλόγισε την παρουσίαση δύο βίντεο, μία για το πρόγραμμα «Δοξιάδης» μέσω του οποίου γίνεται το ΤΠΣ και μία με την πλατφόρμα του υπουργείου περιβάλλοντος που μπορούν να συμμετέχουν όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν με προτάσεις και παρατηρήσεις.
Οι μελετητές λαμβάνουν υπόψη τα πολεοδομικά, γεωλογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Μετά την β’ φάση, η μελέτη εγκρίνεται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, υπόκειται σε έλεγχο από το ΣτΕ και θεσμοθετείται με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Στη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκε μέσω διαδικτύου χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη.
Η παρουσίαση
Οι μελετητές κ.κ. Γιάννης Κουνιανός και Ν. Μπαλατσινός ανέβηκαν μετά στο βήμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους η οποία αρχικά έδωσε πλούσια στοιχεία για το νησί μας, από πληθυσμιακά μέχρι οικονομικά, δείκτες ανεργίας, αγροτική ανάπτυξη, προστατευόμενες περιοχές, δασικές περιοχές, πολεοδομικά δεδομένα κλπ. Έγινε γνωστό ότι η περιοχή του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της μελέτης και ότι τα 3 εναλλακτικά σενάρια μπορούν να συμπληρωθούν, να τροποποιηθούν, να ενσωματωθούν στοιχεία από το ένα στο άλλο κλπ. Το πρώτο σενάριο έχει λίγες παρεμβάσεις, το δεύτερο σενάριο έχει περισσότερες και το τρίτο σενάριο έχει το σύνολο των παρεμβάσεων που χρειάζονται για την ανάπτυξη της Ζακύνθου.
Η οριοθέτηση των οικισμών σύμφωνα με το νέο Π.Δ. είναι κάτι που θα γίνει στην β’ φάση της μελέτης.
Από τα σημαντικά στοιχεία που έγιναν γνωστά είναι αυτά που αφορούν το οδικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις υποδομές για νερό και υγρά απόβλητα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως η Ζάκυνθος έχει πυκνό οδικό δίκτυο αλλά ασυντήρητο και χρειαζόμαστε οδική ασφάλεια, ενώ έγινε γνωστό ότι το υπουργείο περιβάλλοντος εκπονεί την καταγραφή όλου του οδικού δικτύου.
Το νησί μας έχει master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα και μέσα σε αυτό προτείνονται 16 μελέτες. Επίσης προτείνονται 150 μέτρα και δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στη Ζάκυνθο απαιτείται επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Κανονισμού και μέτρα για την αρχιτεκτονική ταυτότητα των κτιρίων. Αναφέρθηκε πως είναι ελλιπής η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και για το Ναυάγιο προτάθηκε να γίνει ζώνη ειδικής προστασίας. Για την πόλη προτάθηκε να γίνει ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο μαζί με τη Μπόχαλη, τα Ντουρέικα και τους Κήπους και για το Αργάσι να αποκτήσει Σχέδιο Πόλης.
Ειδικά για το νερό και την αποχέτευση οι μελετητές είπαν ότι χρειάζεται βελτίωση της ποιότητας του νερού και περιορισμός των μεγάλων απωλειών του. Για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων προτάθηκε η αναβάθμιση και επέκτασή τους. Οι περιοχές σε Αλυκές-Αλυκανά και Τραγάκι-Κυψέλη χρειάζονται νέα μονάδα για τη βιολόγηση των λυμάτων τους.
Αναφορικά με την προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων επισημάνθηκε πως πρέπει να κατασκευαστεί στο ευρύτερο παράκτιο μέτωπο και όχι δίπλα στα ξενοδοχεία. Στα λιμενικά αναφέρθηκε πως χρειάζεται μαρίνα και υδατοδρόμιο και νομιμοποίηση στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη.
Εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης
Το τελευταίο μέρος της παρουσίασης περιελάμβανε τα τρία εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης που ξεκινούσαν από ήπιες παρεμβάσεις και έφθαναν στην απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.
Α.Ξ.