Με γνώμονα την προστασία των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα η 40ή Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης – Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθέτησε τις προτάσεις του MEDASSET και αποφάσισε να «ανοίξει» εκ νέου η υπόθεση της Ζακύνθου μετά από εικοσιένα (21) ολόκληρα χρόνια.
Ο Κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο καταγράφονται σημαντικές απειλές και πιέσεις για τις χελώνες που φωλεοποιούν στη Ζάκυνθο όπως παράνομες κατασκευές κατά μήκους των παραλιών ωοτοκίας, ανεμπόδιστη κυκλοφορία οχημάτων, έλλειψη διαχείρισης επίπλων στις παραλίες ωοτοκίας, παράκτια αλιεία και φωτορύπανση.
Έτσι, μετά από εικοσιένα χρόνια, εξετάζοντας την αναφορά του MEDASSET, για τις σημαντικές ελλείψεις στην προστασία του Κόλπου του Λαγανά, η Σύμβαση της Βέρνης «ανοίγει» και πάλι την υπόθεση.
Το «άνοιγμα» της υπόθεσης του Κόλπου του Λαγανά σημαίνει επιπλέον πίεση από τη Σύμβαση της Βέρνης προς τις αρμόδιες αρχές της Χώρας για συμμόρφωση με τις συστάσεις, ενώ προσβλέπουμε και σε περαιτέρω ενέργειες.
Ωστόσο, η απραξία την Ελληνικής Πολιτείας για την προστασία της βιοποικιλότητας και των βιοτόπων, παρά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις συνεχόμενες φυσικές καταστροφές, δε γίνεται φανερή μόνο στην περίπτωση της Ζακύνθου.
Οι παραβάσεις της Σύστασης Νο. 174 που κατέγραψε το MEDASSET σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, αφορούσαν παράνομα κτίρια, ανεμπόδιστη κυκλοφορία οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας, καλλιέργειες ξενικών ειδών και καταστροφή των αμμοθινών, παράκτια αλιεία, έλλειψη διαχείρισης των επίπλων παραλίας κ.α. Σχεδόν καμία απτή πρόοδος δεν έχει σημειωθεί δύο χρόνια μετά την έκδοση του ΠΔ (Προεδρικού Διατάγματος) για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τέσσερα χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2016) για τη Χώρα μας.
Επίσης εκκρεμεί ακόμα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, ενώ οι παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας δεν οδηγούν σε πρόστιμα. Ως αποτέλεσμα, οι παραβιάσεις στην περιοχή διαιωνίζονται, ενώ τα οικοσυστήματα και οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται.