Ζάκυνθος

Το νέο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Ζάκυνθο

Το νησί της Ζακύνθου διαθέτει ένα νέο, ειδικά σχεδιασμένο σχολείο και νηπιαγωγείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χάρη σε ένα έργο που έλαβε επένδυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι νέες εγκαταστάσεις φιλοξενούν 40 παιδιά και βρίσκονται στα προάστια της πόλης της Ζακύνθου, στα ανατολικά του νησιού.

“Η κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Ζάκυνθο – και η συντήρηση του υπάρχοντος – ήταν απαραίτητη για την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νησιού μας. Ευχαριστούμε την ΕΕ για την παροχή της αναγκαίας υποδομής που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και στους μαθητές να μελετούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον.”
Παναγιώτης Κλάδης, διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου

Τα έργα κάλυψαν την κατασκευή ενός νέου κτιρίου 1 371 m2καθώς και τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε ένα υπάρχον κτίριο, το οποίο στεγάζει το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στη Ζάκυνθο. Το νέο σχολικό κτίριο έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών με ένα ευρύ φάσμα διανοητικών και σωματικών αναπηριών. Περιλαμβάνει 10 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μια αίθουσα γυμναστικής, μια τραπεζαρία, τέσσερα εργαστήρια, μια βιβλιοθήκη και μια αίθουσα εσωτερικών δραστηριοτήτων.

Ενιαίο συγκρότημα

Το νέο κτίριο είναι πλήρως βιοκλιματικό, πληροί όλες τις απαιτήσεις θερμομόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας και διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών. Επιπλέον, το νέο κτίριο προσαρμόστηκε στο υπάρχον, έτσι ώστε το τελικό έργο να είναι ένα σύγχρονο, ενοποιημένο κτιριακό συγκρότημα.

Οι νέες εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά την παροχή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με ειδικές ανάγκες στο νησί. Παιδιά όλων των ηλικιών – από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία – μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, το οποίο άνοιξε στις 30 Οκτωβρίου 2019.

Το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας και έχει πάνω από 40 700 κατοίκους. Το νησί έχει μήκος περίπου 40 km και πλάτος 20 km και καλύπτει συνολική έκταση 405,55 km2.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Ζακύνθου – οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις» είναι 1 304 977 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ να συνεισφέρει 1 043 981 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Ενίσχυση υποδομών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, της παιδείας και της υγείας».

Πηγή: ec.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *