Quantcast

Γνώμες

Το Ν/Σ για το περιβάλλον και το Θαλάσσιο Πάρκο

Με αφορμή όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο νησί μας από την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο έχουμε αλλαγές στα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα πρέπει να γίνουν κάποιες επισημάνσεις , για να μην δείχνουν ότι κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος, άτομα που φαίνεται πως τους ενδιαφέρει η προβολή και η αντιπολιτευτική τακτική.

Εξηγούμεθα λοιπόν για να μην παρεξηγούμεθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου βρίθει προβλημάτων και όσο περνούν τα χρόνια είναι όλο και πιο ευάλωτος αφού δεν έχει εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους και λειτουργεί χωρίς επί της ουσίας έλεγχο για τα πεπραγμένα του σε αυτό για το οποίο είναι ταγμένος.

Τα εν λόγω ζητήματα δεν τα έβλεπε κανένας όλα αυτά τα χρόνια, ούτε τα καλοκαίρι που πέρασαν ασχολήθηκε κανένας από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους με τις μυριάδες καταγγελίες που μας

πλημμύρισαν, τις οποίες αποσιωπούσαν και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ίσως έκαναν ότι δεν τις βλέπουν και δεν τις ακούνε.

Η ταλαίπωρη Caretta έχει γίνει αξιοθέατο στον κόλπο του Λαγανά και την κυνηγούν ασύστολα τα σκάφη για να την φωτογραφίσουν οι τουρίστες. Πόσες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μόνο και μόνο από το διαδίκτυο! Καταγγελίες που τις υπογράφουν ευαισθητοποιημένοι τουρίστες, αλλοδαποί και Έλληνες, αλλά οι Ζακυνθινοί εδώ περί άλλων τυρβάζουν και μαζί τους το πολιτικό προσωπικό χωρίς καμία εξαίρεση.

Οι αμμώδεις παραλίες της χελώνας δεν προστατεύονται όπως προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα και οι κατά τα άλλα λαλίστατοι πολιτικοί μας (και όχι μόνο) έχουν βρει τρόπο αντιμετώπισης να μιλάνε εκ των υστέρων και όταν η όποια ζημιά στο περιβάλλον έχει συντελεστεί. Για να μην αναφερθούμε στα γνωστά στραγγίδια τα οποία ρυπαίνουν ξηρά και θάλασσα και κανένας εν κοκκινίζει από ντροπή για την – κάποτε – μοναδική ακτή στην οποία ροβολάνε, στο Βροντόνερο.

Μήπως να μιλήσουμε δημόσια για την αχαρακτήριστη στάση των πολιτικών που εξαίρεσαν από την αρκετών χιλιομέτρων παραλία του κόλπου Λαγανά, ένα τμήμα που είναι -λέει- στη ζώνη του σχεδίου πόλης και εκεί επιτρέπονται οι παρανομίες…

Μήπως να αναφερθούμε στο γεγονός ότι από την ίδια αυτή αμμουδιά περνάει ο αγωγός της αποχέτευσης, έγκλημα για το οποίο συναίνεσαν όλες οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις, οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού…

Μήπως να υπενθυμίσουμε τις καταγγελίες που έγιναν τώρα πρόσφατα, στις ημέρες του κορονοϊού που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, για ωμές παρεμβάσεις κοντά στην ακτή στο Κερί και για τις οποίες κάτοικοι χρειάστηκε να κινήσουν γη και ουρανό για να δουν τις μπουλντόζες να φεύγουν…

Ή μήπως να θυμηθούμε την καταστροφή που υπέστη η Δάφνη και τα Σεκάνια και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί παρά τα ωραία λόγια που έχουν ακουστεί εδώ και χρόνια από τους ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο να τηρούν τους νόμους και το σύνταγμα….

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για να αποδείξουμε σε αυτούς που τώρα κάνουν τους υποστηριχτές του περιβάλλοντος ότι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία αλλά για την πολιτική τους καριέρα.

Γιατί αν στόχος τους ήταν να μπει φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος θα το είχαν δείξει ενωρίτερα.

Όσο για τον υπουργό του περιβάλλοντος, καλό θα ήταν να μην συνδέσει το όνομά του με την καταστροφή και να ξανασκεφτεί τι πάει να κάνει, γιατί οι ζώνες NATURA δεν πρέπει να αλωθούν από εκείνους που στο όνομα της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων θα καταστρέψουν το φυσικό πόρο που μας φέρνει πλούτο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *