Μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου θα λειτουργεί η διεθνής έκθεση τουρισμού World Travel Market στο Λονδίνο (η οποία άνοιξε χθες τις πόρτες της), η σημασία της οποία είναι σημαντική για το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο, περιοχές που δέχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι από την Ευρώπη αλλά και από τη Μ. Βρετανία.
Από το νησί μας έχουν αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα η Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη και ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, αλλά και αρκετοί ιδιώτες επιχειρηματίες του χώρου που θέλουν να έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι για τις τάσεις της αγοράς.
Οι πρώτες πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν πως παραμένει σταθερή και με ανοδική πορεία η ζήτηση για last minute κρατήσεις, που είναι γνωστό ότι φέτος αυξήθηκαν σε υπερβολικό ρυθμό στη διάρκεια του καλοκαιριού που μας πέρασε.
Η φετινή World Travel Market, που άνοιξε χθες Τρίτη 3 Νοεμβρίου, τις πύλες της στο ExCeL London, χαρακτηρίζεται από μεγάλη προσέλευση, έντονη ελληνική παρουσία και θετικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν απόψεις και εκτιμήσεις για τα γεγονότα της διεθνούς πολιτικής σκηνής που έχουν φρενάρει τις εξελίξεις λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών που επηρεάζει πολλαπλά. Από τους υποψήφιους τουρίστες που κάνουν το σχεδιασμό με βάση τα οικονομικά τους μέχρι τις αεροπορικές εταιρείες, το θέμα είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων που επηρεάζει αλυσιδωτά όλα τα είδη.
Ο προβληματισμός για την εξέλιξη της επόμενης τουριστικής χρονιάς είναι συνυφασμένος με τις εξελίξεις στα πολεμικά πεδία και η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου αποτυπώνεται στις συζητήσεις που γίνονται. Τα μειωμένα κέρδη είναι το θέμα που προτάσσουν οι ξενοδόχοι και οι άλλοι κλάδοι που κινούνται γύρω από τον τουρισμό και όλοι θεωρούν πως η λήξη του πολέμου θα έδινε περαιτέρω ώθηση στην επιθυμία για διακοπές και θα μεγάλωνε αισθητά τη ζήτηση.
Οι πληροφορίες από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς είναι καλές για τη χώρας μας και κατ’ επέκταση για το Ιόνιο αλλά αυτές οι δύο ημέρες θα δώσουν πιο πολλές πληροφορίες για τα πλάνα των tour operators και για τις προκρατήσεις που θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της WTM, ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει πάνω από 4.000 εκθέτες, ενώ ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το WTM Travel Tech, με περισσότερους από 135 παρόχους ταξιδιωτικής τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση, τα συστήματα κρατήσεων και τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι έντονο.
