Quantcast

Γνώμες

ΤΟ “ΚΟΣΤΟΥΜΙ” ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η έννοια της δημοκρατίας, όσο απλή κι αν φαίνεται στην πράξη τόσο πιο σύνθετη γίνεται όταν πρόκειται να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας. 

Εκεί πολλοί τη νιώθουν σαν ένα στενάχωρο κοστούμι που αποφεύγουν να το φορέσουν,  κι αν αναγκαστούν να το φορέσουν, βιάζονται να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα απ’ αυτό. 

Δεν αγαπούν πολλοί τη δημοκρατία. Την επικαλούνται συχνά αλλά όταν ασκούν εξουσία την αντιμετωπίζουν ως μια πολύ ενοχλητική ιστορία.

 Γι αυτό και φροντίζουν, όπου μπορούν, να την αποφεύγουν. 

΄Ομως έτσι δημιουργείται μια αντίληψη πραγμάτων που κάνει ζημιά στην κοινωνία και τροφοδοτεί με επιχειρήματα τις ακραίες και ολοκληρωτικές ιδεολογίες.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός της λειτουργίας των κομμάτων και των ιδεολογιών. Ούτε ανέχεται μια φιλελεύθερη κοινωνία να λειτουργεί με κανόνες μιας, κατ’ επίφαση δημοκρατίας. 

Αργά ή γρήγορα τέτοια φαινόμενα δεν κάνουν ζημιά μόνο στους θεσμούς της κοινωνίας, αλλά και στους εμπνευστές τους.

Ζούμε μια περίοδο που τα κόμματα ανασυντάσσονται και προσπαθούν να σταθούν με συνέπεια απέναντι στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών. 

Από τον τρόπο που θα εκδηλώσουν τις προθέσεις τους και από  τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα κριθούν από τους πολίτες. 

Και μαζί τους θα κριθούν πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν ή θα διαμορφώσουν την πορεία τους έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *