Ζάκυνθος

Το ελεγκτικό συμβούλιο ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση ΠΙΝ – ΦΟΣΔΑ | Πάνω από 1,5 εκατ. € για τις ανάγκες της Ζακύνθου

Αφού μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, το οποίο χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν μια σειρά από διαδικασίες όπως είναι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, οι εγκρίσεις, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων κτλ., το Ελεγκτικό Συνέδριο και πιο συγκεκριμένα το Ζ΄κλιμάκιο του Ανώτατου Δικαστηρίου , έδωσε το ¨πράσινο φως¨ για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα που προβλέπει μεταξύ άλλων και την χρηματοδότηση των έργων για την μεταφορά των δεματοποιημένων  απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου.

Πρόκειται για την ,μεταφορά κάποιων από τις χιλιάδες δεμάτια  που σήμερα έχουν συσσωρευτεί στο Λίβα, προκαλώντας αφενός αδυναμία στην ομαλή διάθεση νέων απορριμμάτων, αφετέρου εμπόδια στην εγκατάσταση του αναδόχου για την  κατασκευή των έργων της ΟΕΔΑ.

Η παραπάνω εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ , καθώς το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κοινοποιήθηκε στην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου. Το έγγραφο της 242/2021  πράξης του Ζ ΄ κλιμακίου ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής ανάκλησης.

Σχολιάζοντας στον –Ε- τις εξελίξεις η Αντιπεριφερειάρχης και μέλος της διοίκησης του Περιφερειακού Φοδσα Κ. Μοθωναίου σημείωσε πως χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να δοθούν οι οριστικές εγκρίσεις, καθώς οι πρώτες επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών έγιναν αμέσως μετά το σφοδρό πέρασμα του ΙΑΝΟΥ, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η ίδια σημείωσε πως η έγκριση του Ε.Σ αποδεικνύει πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν καθόλα νόμιμες, θυμίζοντας την έντονη πολεμική που κάποιοι συνεχίζουν απέναντι στο Φορέα και το έργο που επιτελεί. Όπως διευκρίνισε στο ποσό που προβλέπεται για τη Ζάκυνθο περιλαμβάνεται όχι μόνο το έργο της μεταφοράς των δεματίων αλλά και οι παρεμβάσεις για την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων.

Αναλυτικότερα, η  προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί  επιτρέπει την αξιοποίηση  κονδυλίων που προορίζονται  για την «αποκατάσταση βλαβών από τον Κυκλώνα ΙΑΝΟΣ σε Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην ΠΙΝ» και ειδικότερα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα. Ειδικά για το νησί μας, η προγραμματική σύμβαση αφορά την μεταφορά των δεματίων στο Λίβα, τόσο στο παρακείμενο οικόπεδο των εγκαταστάσεων, όσο και εκτός Ζακύνθου.

Στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφερειακού  ΦΟΔΣΑ και ΠΙΝ περιλαμβάνονται τα παρακάτω υποέργα για το νησί μας:

Υποέργο 1

i. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή : «Μεταφορά 30.000 τόνων Δεματοποιημένων Υπολειμμάτων Μονάδας: Από την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων προκλήθηκε μετατόπιση και πτώση 30.000 τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων σε έδαφος το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές εναπόθεσης. Η διάρρηξη των δεμάτων αυτών δύναται να επιδιορθωθεί για αυτό και προκρίνεται η προσωρινή τακτοποίησή τους σε παρακείμενο χώρο έως ότου υποστούν εκ νέου επεξεργασία και περιτύλιξη. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η προσωρινή μεταφορά 30.000 τόνων δεματοποιημένων υπολειμμάτων σε παραπλήσιο οικόπεδο και επανατοποθέτησή αυτών στην αρχική θέση μετά την αποκατάσταση των ζημιών.

ii. Μεταφορά 10.000 τόνων Δεματοποιημένων Υπολειμμάτων εκτός Ζακύνθου. Επιπλέον περιλαμβάνεται η οριστική μεταφορά προς υγειονομική ταφή σε ΧΥΤ, εκτός Ζακύνθου, 10.000 τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων, υπολείμματα επεξεργασίας, προς περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της περιοχής.

Υποέργο 2 «Με το Υποέργο αυτό προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη και αποτροπή των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο εντός όσο και περιμετρικά της Μονάδας καθώς και ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης του Έργου, συλλογής και καταγραφής καιρικών φαινομένων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ΠΕ Ζακύνθου είναι 1.570.000,00€ για την μεταφορά και για τις υποδομές πρόληψης φυσικών καταστροφών 150.000,00€

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *