Στον απόηχο του τελευταίου συνεδρίου της ΕσΑμεΑ ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης μίλησε στον Ερμή για τους στόχους που συνεχίζει να θέτει το αναπηρικό κίνημα. Για το νησί μας, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του, σημείωσε πως δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη στασιμότητα στα έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η Ζάκυνθος να είναι ένας τόπος όπου όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα και δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.
«Για μας πυξίδα είναι η προστασία των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται προστασία σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Επιπλέον, καθώς στη χώρα μας αναμένεται την επόμενη δεκαετία να γίνουν τεράστιες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ, είναι σημαντικό ό,τι παραχθεί να είναι προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν έργα ειδικά για τη βελτίωση της ζωής τους» σημείωσε.
Απαντώντας για την κατάσταση στη Ζάκυνθο, ο Πρόεδρος της ΕΣαμεΑ σημείωσε:
«Με πολύ μεγάλη επιείκεια θα πω ότι είμαστε σημειωτόν. Είναι κρίμα γιατί το νησί θα μπορούσε να έχει άλλη προοπτική και για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες. Την ευθύνη την έχουν και αυτοί που διοικούν σήμερα τον τόπο, αλλά και αυτοί που τον διοίκησαν κατά το παρελθόν. Τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα»
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πρόεδρος της ΕσΑμεΑ αναφέρθηκε στον ΚΔΑΠ ΑμεΑ που λειτουργεί στο Λαγωπόδο με μόλις 25 επωφελούμενους, ενώ θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρία.
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης κλήθηκε να σχολιάσει και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, μια ιστορία που στιγμάτισε την εικόνα του νησιού μας όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δε θα κρίνω την δικαστική απόφαση αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Θα πω όμως ότι το νησί στιγματίστηκε και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που διαπίστωσα κατά την συμμετοχή μου σε διεθνείς και ευρωπαϊκές δράσεις. Νομίζω πως ο τρόπος που η Ζακυνθινή κοινωνία αντιμετώπισε αυτή την ιστορία ήταν ενοχικός. Συμμετείχε στη δημιουργία του. Δε βγάζω τον πολίτη από την εξίσωση» παρατήρησε, υποστηρίζοντας πως κοινωνία αλλά και αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
«Χρειάζεται να γίνει ένας σχεδιασμός για να γίνει το νησί προσβάσιμο σε όλους. Αυτή θα ήταν μια κίνηση προς τα εμπρός για το νησί και εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Προσωπικά δηλώνω πρόθυμος να συμβάλω σε μια προσπάθεια, αλλά μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ημιτελείς καταστάσεις που μπορεί να γίνουν προϊόν εκμετάλλευσης από τη μια ή την άλλη πλευρά δε θα λάβω μέρος» τόνισε.
ermisnewsroom