Ζάκυνθος

Την εφαρμογή της νομοθεσίας ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο για τη ρύπανση των θαλασσών

Μεγάλος προβληματισμός αναπτύχθηκε επί μακρόν προχθές το βράδυ (30-6) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της ρύπανσης των θαλασσών μας με αφορμή το τελευταίο συμβάν που έγινε γνωστό και αφορά την παραλία του Λαγανά, ενώ ήδη έχουν γίνει κινήσεις νομικού περιεχομένου από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου που έχει ενημερώσει την εισαγγελική αρχή.

Αν και η τροπή που έλαβε η συζήτηση δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί αναζητήθηκαν ευθύνες από το Δήμαρχο ενώ είναι άλλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις ανέδειξαν την αγωνία για τη διατήρηση της καθαρότητας του περιβάλλοντος, που είναι προϋπόθεση για την υγεία μας αλλά και για την συνέχιση της τουριστικής πορείας του τόπου.

Το θέμα της ρύπανσης με λύματα στον κόλπο του Λαγανά και μέσα στο βιότοπο, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Αρμένη που αναφέρθηκε σε εγκληματική πολιτική από παράγοντες που έχουν σχέση με τον τουρισμό της Ζακύνθου. Πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις και δεν συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι δυσφημίζεται το νησί. Αυτά γίνονται από πρόθεση και οι λόγοι είναι οικονομικοί» είπε ο κ. Αρμένης.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ο οποίος και περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα μπροστά στα μάτια του. Ανέφερε πως το Λιμενικό αποποιήθηκε των ευθυνών του και δεν έκανε δειγματοληψία στο σημείο που ήταν τα λύματα κι ακόμα σημείωσε πως εσκεμμένα δεν έγινε αυτόφωρη διαδικασία (το Σαββάτο 26-6) . Ο κ. Γιατράς συμπλήρωσε πως την Δευτέρα 28-6 μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Στασινόπουλο πήγαν στο ίδιο σημείο καθώς εκεί βρέθηκαν αγωγοί μέσα στη θάλασσα και ο υπάλληλος του υγειονομικού Αν. Κωνσταντινίδης διενήργησε έλεγχο. Ελήφθη φωτογραφικό υλικό και βίντεο και γίνονται αναφορές στις αρμόδιες αρχές. «Πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να κάνει τη δουλειά του και η τουριστική ανάπτυξη οφείλει να σέβεται το περιβάλλον» είπε ο κ. Γιατράς.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης στην τοποθέτησή του είπε ότι η Ζάκυνθος χρειάζεται υποδομές και ότι στο παρελθόν δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε από τις αρχές. Συμπλήρωσε πως η ΔΕΥΑΖ έχει πολλές αιτήσεις για σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο αλλά δεν τις αποδέχεται γιατί ο βιολογικός δεν έχει χωρητικότητα επεξεργασίας περισσοτέρων λυμάτων.

Την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Κασσιμάτης από την ελάσσονα αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να στρέψει τη συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε ότι χρειάζονται μηνύσεις, επιβολή προστίμων και αφαίρεση αδειών λειτ6ουργίας σε όσους ρυπαίνουν με λύματα και συμπλήρωσε πως τα ξενοδοχεία πρέπει να θέτουν σε λειτουργία τους δικούς τους βιολογικούς.

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Πάστρας είπε ότι πρέπει να αποξηλωθούν οι αγωγοί που βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα.

Ο πρώην Δήμαρχος Λαγανά και νυν Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δ. Μαρούδας είπε ότι επί των ημερών του έγινε η αποχέτευση του Λαγανά και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής.

Ο Αντιδήμαρχος Δ. Κάνδηλας ζήτησε να προσέξουμε το νησί μας από αυτά τα φαινόμενα, ο πρώην Δήμαρχος Γ. Αγαλιανός ζήτησε την εφαρμογή των νόμων και όχι μόνο συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Κουτσογιάννης ζήτησε από το Δήμαρχο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αν. Μαρινάκης είπε ότι τα λύματα πρέπει να πηγαίνουν στο βιολογικό κι όχι στη θάλασσα.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την εφαρμογή των νόμων και την ενεργοποίηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών ενώ έγγραφα θα σταλούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και όπου αλλού χρειάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *