Την αναστολή της απόφασης της κυβέρνησης ζητά ο Δήμος για τις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το βράδυ (17-1-20230 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Αντιδήμαρχος Βιβή Καψαμπέλη εισηγήθηκε το θέμα της μείωσης των αξιών για τα κτίρια και ο Δήμος της Ζακύνθου είναι ένας από τους πολλούς Δήμους της Ελλάδας που καταθέτουν απόψεις για να μειωθούν οι τιμές από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ζητά να μην τεθεί σε εφαρμογή τα ισχύοντα και να επανέλθουμε στις τιμές ζώνης που ίσχυαν πριν.
Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά « ΕΝΦΙΑ, φόρος υπεραξίας, τεκμαρτό εισόδημα κλπ. είναι αυτά που επηρεάζουν για τις αξίες και επιπλέον χρειάζεται η θέση των λογιστών, συμβολαιογράφων και στοιχεία από τη Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε επικοινωνία με το Δήμο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κακολύρης είπε ότι κοινή θέση των ΟΤΑ είναι να δοθεί αναβολή και μέχρι τότε να ισχύσουν οι αξίες του 2018.
Πανελλαδικά
Πολλοί είναι οι Δήμοι που έχουν καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αρμοδιοτήτων τους σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η-1- 2022.
Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.
Επιδιώκουν επίσης, για δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.νήτων.
Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 5000/2022, λήγει κανονικά στις 20 Ιανουαρίου 2023. Όμως, λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ήδη καταρτίζονται από πολλούς δήμους, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει παράταση.