Ζάκυνθος

Θ. Κάρδαρης: Η μεταβατική λύση στο Λίβα σχεδιάστηκε για 2,5 χρόνια και λειτουργεί 5

Στην προσεχή  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων που προγραμματίζεται μέσα στην εβδομάδα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον καθώς σε αυτή αναμένεται να τεθούν οι προβληματισμοί του Δημάρχου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ν. Αρετάκη αφενός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λίβα, αφετέρου για την μελέτη της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στο Σκοπό.

Η έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς ο Δήμαρχος διατύπωσε μια σειρά από παρατηρήσεις που αφορούν το έργο που θα κατασκευαστεί και τον προϋπολογισμό των προβλεπόμενων εργασιών. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί από το Δήμαρχο σε κείμενο το οποίο έχει ήδη κοινοποιήσει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και τον Γενικό Διευθυντή Βασίλη Αναλυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουκρανία – Ζελένσκι: Τώρα θα δούμε ποιος είναι αληθινός φίλος μας | ErmisNews.gr

Ουκρανική κρίση – Ζαχάροβα: Είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων | ErmisNews.gr

Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Aνησυχία για τον κίνδυνο “μείζονος” σύρραξης | ErmisNews.gr

Στις τεχνικές επισημάνσεις του Δημάρχου σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Λίβα, κλήθηκε να απαντήσει  ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Θ. Κάρδαρης θυμίζοντας ευθύς εξαρχής ότι η προσωρινή μονάδα κατασκευάστηκε να λειτουργήσει για 2,5 χρόνια και τελικά λειτουργεί ήδη για 5. Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Δημάρχου να κάνει γνωστές αυτές τις απόψεις δημόσια και πριν ενημερώσει θεσμικά τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναρωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την υπόθεση των απορριμμάτων σε westernμε καλούς και κακούς.

Επί τάπητος  και οι επισημάνσεις για την μελέτη του ΧΥΤΑ

«Σημασία έχει θεσμικά ποιος κάνει αυτές τις παρατηρήσεις. Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε για τους προβληματισμούς του το διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι μέλος;» ανέφερε αρχικά ο κ. Κάρδαρης σημειώνοντας πως ο Δήμαρχος μπερδεύει  την λειτουργία της μονάδας προσωρινής διαχείρισης, την μεταφορά των δεματίων εκτός Ζακύνθου και την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην ίδια ανακοίνωση προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.

«Η λειτουργία της μεταβατικής λύσης διέπεται από μια σύμβαση και θα πρέπει να ανατρέξουμε σε αυτή για να δούμε αν τηρείται. Το ίδιο συμβαίνει και με την μεταφορά των απορριμμάτων . Σε σχέση δε με την ΟΕΔΑ, υπάρχει μελέτη,  σύμβαση αλλά και αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία» τόνισε στην συνέχεια και αναρωτήθηκε σε ποιους Περιβαλλοντικούς Όρους προβλέπεται να υπάρχει ασφαλτοτάπητας κάτω από τα δεμάτια.

«Υπάρχουν Περιβαλλοντικοί Όροι που δεν αναφέρουν πουθενά άσφαλτο αλλά γεωμεμβράνη. Η κατασκευή της μονάδας, τα αναχώματα, αλλά και ο τρόπος κατασκευής του κυττάρου προβλέπονται στην μελέτη. Δεν έχει νόημα το τι θα ήθελε κάποιος ή τι θεωρεί σωστό κατά τη γνώμη του!» τόνισε ακόμη ενώ για το έργο της ΟΕΔΑ σημείωσε πως το βασικό εμπόδιο για την έναρξη των εργασιών παραμένει ο όγκος των δεματίων που παραμένουν στον οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα αλλά και οι εγκαταστάσεις της μεταβατικής διαχείρισης.

«Δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να μεταθέτουν τις ευθύνες σε τρίτους» σχολίασε ακόμη, διαψεύδοντας ότι τα σκουπίδια πέφτουν χύδην στο έδαφος και μάλιστα συμπιέζονται.

«Υπάρχει περίπτωση να θάβουμε απορρίμματα, ενώ θέλουμε την μετεγκατάσταση της μονάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κάρδαρης υπογραμμίζοντας πως τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο χώρο συσσωρευτήκαν εκεί όσο είχε βλάβη σε ένα μηχάνημα και σήμερα γίνεται η επεξεργασία τους μαζί με τα νέα σκουπίδια που φτάνουν στο Λίβα.

Για τις καταγγελίες του Δημάρχου για τα στραγγίδια, ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως καμία προσωρινή μονάδα ανά την Ελλάδα δεν προβλέπει διαχείριση στραγγιδίων , ούτε γεωμεμβράνη ωστόσο ειδικά για τη Ζάκυνθο υπήρξε πρόβλεψη για αυξημένη προστασία. Τα σταγγίδια προβλέπεται να μεταφέρονται για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΖ ενώ για ακόμη μια φορά ο κ. Κάρδαρης επανέλαβε πως τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει ο νέος Βιολογικός της Μονάδας.

«Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα ο καταργημένος ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου είχε Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο» ανέφερε επαναλαμβάνοντας πως ο κατειλημμένος από την προσωρινή μονάδα και τα δεμάτια χώρος, εμποδίζει και την εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας που πρέπει  να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Ακολουθήστε τo ermisnews.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *