Στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ομάδα συμπολιτών μας στην προσωρινή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Λίβα το πρωί της Δευτέρας και ενώ αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου Θοδωρής Κάρδαρης μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, το νέο έργο αλλά και για το πολυσυζητημένο ζήτημα της μελέτης πυρασφάλειας που ζητά άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δίνοντας μάλιστα «τελεσίγραφο» λίγων ημερών.
Υποβάλλεται η μελέτη πυροπροστασίας που θα αφορά την ΟΕΔΑ
Με αφορμή μάλιστα τα όσα ανέφεραν συμπολίτες μας που επισκέφτηκαν το Λίβα για το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς εκπρόσωπος του Φορέα για να απαντήσει στα ερωτήματα τους, ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως δεν είχε λάβει καμία οδηγία από το Δήμαρχο να επισκεφτεί την περιοχή και πως ο ίδιος δε θα μπορούσε να το κάνει με δική του πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης του στον –Ε- ωστόσο, απάντησε σε μια σειρά από ζητήματα που θέτουν και οι συμπολίτες μας που επισκέφτηκαν την περιοχή, όπως είναι η άδεια λειτουργία της εγκατάστασης, η «τύχη» των δεματίων που έχουν ήδη κατακλύσει το χώρο, αλλά και η μελέτη πυρασφάλειας που θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί.
«Ο φάκελος για την χρονική παράταση του έργου της μεταβατικής διαχείρισης έχει υποβληθεί εδώ και 10 μήνες. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η χρονική παράταση της μεταβατικής διαχείρισης, αλλά η συνολική λειτουργία του οικοπέδου της ΟΕΔΑ τους επόμενους μήνες, μια που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου για να ξεκινήσει εργασίες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δούμε αν θα είναι σε ισχύ οι Π.Ο του 2012, δηλαδή οι αρχικοί ή οι Περιβαλλοντικοί όροι της μεταβατικής λύσης» ανέφερε ο κ. Κάρδαρης τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σύντομα ξεκινούν τα έργα για τον ΟΕΔΑ.
«Στο χώρο θα συνεχίζουν να πηγαίνουν τα σκουπίδια της Ζακύνθου και σύντομα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα νέο έργο, που δεν είναι άλλο από το χώρο ταφής των υπολειμμάτων. Στα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε ταυτόχρονα επεξεργασία των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή και αυτό δεν περιγράφεται σε καμία από τις δύο ΑΕΠΟ. Για τη χρονική παράταση της υπάρχουσας εγκατάστασης, οι Π.Ο έχουν υποβληθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» δήλωσε ο κ. Κάρδαρης.
«Από το 2016 το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά δεν υλοποιήθηκε»
Ερωτηθείς για το πιεστικό θέμα με τα δεμάτια, που δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση του εργολάβου για την ΟΕΔΑ, ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως ο καινούργιος Περιφερειακός Φορέας έχει ξεκινήσει κάποιες κινήσεις για την αποσυμφόρηση του χώρου από τα δεμάτια. Αν και ο ίδιος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, θυμίζουμε πως ένα σενάριο που εξετάζεται είναι και η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Νομού.
Σχετικά με την υφιστάμενη σύμβαση με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟ για την λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης και την νέα προκήρυξη που αναμενόταν να δημοσιευτεί από το Δήμο, για να συμπεριλάβει και την χρήση νέων μηχανημάτων από την πλευρά του αναδόχου, ο κ. Κάρδαρης ανέφερε πως πράγματι είχε συνταχθεί μια νέα προκήρυξη, η οποία θα περιελάμβανε και νέα μηχανήματα και ειδικότερα νέο δεματοποιητή αλλά μέχρι τώρα δεν προχώρησε.
«Το βασικό πρόβλημα για την λειτουργία της μονάδας είναι ο δεματοποιητής , μια που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το μηχάνημα που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πορεία του χρόνου όμως και καθώς ένας νέος διαγωνισμός θα ταυτιζόταν με την έναρξη των έργων για την ΟΕΔΑ πιθανόν να μας οδηγούσε στο να εργάζονται στο ίδιο οικόπεδο δύο ανάδοχοι, που θα λειτουργούσαν με τις ίδιες συνθήκες. Τεχνικά και νομικά θα υπήρχαν ζητήματα. Οδηγηθήκαμε λοιπόν σε μια νέα λύση που θα δοθεί από το νέο περιφερειακό φορέα» δήλωσε, σημειώνοντας πως θα υπάρξει κατά κάποιο τρόπο παράτασης σύμβασης με την ΜΕΣΟΓΕΙΟ για την ενδιάμεση διαχείριση και στο πλαίσιο αυτής θα εξασφαλιστεί και μια καλύτερη λειτουργία μέχρι να αναλάβει τελικά ο ανάδοχος.
Για το πιεστικό ζήτημα της πυρασφάλειας, ο κ. Κάρδαρης απάντησε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαλούμενη την Νομοθεσία που υπάρχει από το 2019 ζητά μελέτη πυρασφάλειας του χώρου.
« Η μελέτη πυρασφάλειας του χώρου επιβάλει την κατασκευή ενός μόνιμου έργου που θα προστατεύει από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, Αυτό είναι κομμάτι της εργολαβίας του έργου που θα κατασκευαστεί. Επομένως μιλάμε για μελέτη αλλά και για αναγκαία έργα που θα αποτελούν το σύστημα πυρασφάλειας της ΟΕΔΑ Ζακύνθου. Αυτή η μελέτη θα υποβληθεί στην Πυροσβεστική και θα πρέπει να κατασκευαστούν και τα προβλεπόμενα έργα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρδαρη, τα θέματα που χρειάζεται άμεσα να επιλυθούν για τη Ζάκυνθο είναι η λειτουργία της νέας εγκατάστασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, ενώ τόνισε πως τα θέματα αυτά είναι γνωστά τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που τα έχει θέσει σε προτεραιότητα.
«Πολύ συζήτηση γίνεται για την κατάσταση στο ΛΙΒΑ και ουδείς αναρωτιέται για ποιο λόγο από το 2012 που έχουμε την χωροθέτηση και από το 2016 που έχουμε την πρώτη δημόσια χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου στην Ελλάδα, φτάσαμε στο 2020. Κανείς δεν έχει ευθύνη για το πώς πέρασαν αυτά τα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα» τόνισε.
Τέλος ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες εγκρίνεται η σύμβαση για την ΟΕΔΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο που θα πρέπει να πάρει απόφαση εντός 30 ημερών για να υπογραφεί η σύμβαση.
«Το χρονοδιάγραμμα του έργου ξεκινά και είχε σχεδιαστεί για κατασκευή του μέσα σε 18 μήνες, ενώ σε 6 μήνες θα διαρκέσει η δοκιμαστική λειτουργία. Σε αυτό το σημείο ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο για το ποιος θα λειτουργήσει αυτό το έργο…» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για να βρεθεί ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας.