Κοινωνία

Θ.Γαλιατσάτος: Δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο και τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν έχουν υλοποιηθεί

Στα θέματα της χωροταξίας και των οικισμών αναφέρθηκε ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος μίλησε για τις παρεμβάσεις του συνδυασμού του στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης που έχει μπει σε διάλογο ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που ισχύει ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες.

Ειδικότερα ο κ. Γαλιατσάτος είπε: ‘Η μία από τις παρεμβάσεις μας αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση γιατί επιχειρείται μέσα από ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου  Περιβάλλοντος η κατάργησή της, ειδικά για τις μικρές ιδιοκτησίες και σε συνέχεια τους άνοιξε η όρεξη να καταργηθεί εν συνόλω η εκτός σχεδίου δόμηση για τις κατοικίες, ακόμα κι αν δεν είχαν πρόσβαση σε δρόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν όλα αυτά σε συζήτηση αλλά ορθά έχει προκύψει αντίδραση από οργανωμένες ομάδες όπως το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, που ορθά βάζουν το ζήτημα πως δεν πρέπει να επιτραπεί. Προηγούνται οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Όταν αυτά αποφεύγονται όπως ο διάβολος το λιβάνι, το κράτος έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους δήμους και να πάνε μέχρι τέλους, όπως τα χωροταξικά σχέδια. Μόνο  τότε θα είμαστε μία ευνομούμενη χώρα. Όλα τα άλλα είναι  εκ του πονηρού». 

Μία σημαντική επισήμανση του κ. Γαλιατσάτου που είναι πολιτικός μηχανικός, αφορά την άκρως προβληματική πορεία των πολεοδομήσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. «Ελάχιστα από τα σχέδια πόλης και τις επεκτάσεις που ξεκίνησαν επί Τρίτση ολοκληρώθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

*

Αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κ. Γαλιατσάτος είπε:

«Μπήκε το θέμα της πράσινης ενέργειας με αφορμή τα συμβάντα στην Κεφαλονιά  και την αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε για το αν θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες ή όχι κι αν δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Η συζήτηση ανέδειξε τα ευάλωτα σημεία τα οποία είναι: πρώτα ότι ένα συλλογικό όργανο όπως η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντιταχθεί  στην εφαρμογή μιας πολιτικής γιατί οι αποφάσεις για την εγκατάσταση ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες που υπερβαίνουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, όπως π.χ. η Αποκεντρωμένη. Το άλλο είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί αν αυτές οι εγκαταστάσεις εφαρμόζουν τους κανόνες σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους. Πρέπει λοιπόν να εκτιμηθεί σωστά αν οι εγκαταστάσεις αυτές επιτείνουν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

Η Κεφαλονιά έχει πάνω από 100 μεγαβάτ  παραγωγή ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες που σημαίνει πως υπάρχουν πολλές μονάδες εγκατεστημένες στον τόπο και είπαμε πως είναι καιρός να σταματήσει αυτό γιατί φτάσαμε στα όρια της φέρουσας ικανότητας, συμπλήρωσε ο πρώην Περιφερειάρχης.

Επίσης θα πρέπει να γίνει χωροθέτηση κατά τρόπο που δεν θα προσβάλλει το περιβάλλον για να μην «φυτρώνουν» ξαφνικά χωράφια με φωτοβολταϊκά, ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος.

*

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι ο συνδυασμός του τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο, καθώς δεν μπορεί να αποπεμφθεί κάποιος που δεν έχει ποινική ευθύνη με μια απόφαση συμβουλίου. Ακολούθως εξήγησε ότι «αν κάποιος έχει καταδικαστεί για κάποια αδικήματα από το δικαστήριο θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που ορίζει ο νόμος, δηλαδή να τεθεί σε αργία από τον συντονιστή της  Αποκεντρωμένης για να μην συμμετέχει στα συμβούλια μέχρι να βγει η απόφαση και μετά, δηλαδή όταν έχουμε αμετάκλητη απόφαση, τότε θα εκπέσει του αξιώματός του. Αυτά λέει ο νόμος και το σύνταγμα και δεν μπορεί μία συγκυριακή πλειοψηφία να λέει ότι σήμερα δεν μου αρέσει ο τάδε και αύριο ο δείνα. Είπαμε όμως ότι σε μια ένδειξη ότι απομονώνουμε το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο για τα μέλη που δηλώνουν ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και συμμετέχουν στα συμβούλια, θα μπορούσε η Περιφερειάρχης να τους ανακαλέσει από τις Επιτροπές που τους έβαλε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *