Την αξιοποίηση του ελάχιστου χρόνου που έχει απομείνει άτυπα μέχρι να κλείσει η κτηματογράφηση στη Ζάκυνθο επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- έκανε λόγο για απίστευτη ταλαιπωρία που θα υποστούν μετά οι ιδιοκτήτες γης.
«Οσοι δεν έχουν προλάβει να σπεύσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους καθώς μετά θα έχουν πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Θα χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διορθώσουν ιδιοκτησίες με άγνωστους ιδιοκτήτες ή συγκεχυμένα όρια με όμορους ιδιοκτήτες κλπ.
Είναι επιβεβλημένο όλοι οι συμπολίτες μας στη Ζάκυνθο, όπου γίνεται η κτηματογράφηση, μέσα στο επόμενο διάστημα να κάνουν τις δηλώσεις τους.
Πλέον δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα γιατί έχουμε φύγει από τα χρονικά όρια, αλλά έχουμε άτυπη παράταση.
Βέβαια δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στην πολιτεία γιατί υπάρχει και αδιαφορία από τον κόσμο. Από ένα σημείο και πέρα οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ανέφερε ο κ. Γιατράς.
Καλώντας τους πολίτες να ζητούν τη βοήθεια του νομικού τους ο κ. Γαιτράς επεσήμανε: «Ελάχιστοι πάνε σε δικηγόρο να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους. Όμως πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η δουλειά του λογιστή είναι να κάνει δηλώσεις, η δουλειά του δικηγόρου είναι να ασχολείται με ακίνητα και η δουλειά του γιατρού να ασχολείται με τις ασθένειες. Σας λέω ακόμα ότι την περίοδο της κτηματογράφησης άλλες ειδικότητες ασχολήθηκαν και δυστυχώς όχι οι δικηγόροι. Ο πολίτης που τελικά θα είναι και ο πληττόμενος πρέπει να ξέρει πως ο δικηγόρος κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά. Για παράδειγμα η κατάρτιση ενός μισθωτηρίου είναι δουλειά του δικηγόρου γιατί ο δικηγόρος θα αντιμετωπίσει τη μίσθωση στο δικαστήριο, αν συμβεί κάτι. Δεν είναι δουλειά του περιπτερά που δίνει το χαρτί και το συμπληρώνει απλά ο ιδιοκτήτης».
Επιπλέον ο κ. Γιατράς επεσήμανε πως οι πολιτικοί πρέπει να είναι πιο σκληροί προς την κεντρική εξουσία όταν βλέπουν ότι υπάρχει προσβολή των συμφερόντων των πολιτών.
Ειδικά για την περιοχή του Αργασίου ο Πρόεδρος του ΔΣΖ ανέφερε: «Τα προβλήματα διαιωνίζονται. Για το Αργάσι ζητήσαμε να γίνει τροποποίηση της κτηματογράφησης καθώς έχει του κόσμου τα ευτράπελα, η πολιτεία δεν θέλει να αναλάβει το κόστος και πέφτει το βάρος στον πολίτη. Κάποιοι πηγαίνουν και προσφεύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν αλλά οι περισσότεροι όταν βλέπουν το χάος σταματάνε και δεν κάνουν τίποτα! Το 10 με 15% προσφεύγει στα δικαστήρια».