Κοινωνία

Ταραχή στο Υπ. Τουρισμού από τη μη εφαρμογή των μέτρων Λέκκα στο ναυάγιο Ζακύνθου

Την διαπίστωση ότι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπει η μελέτη Λέκκα που εκπονήθηκε το 2019 από το Δήμο Ζακύνθου, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφής η ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπή για το ναυάγιο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη και του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.

Για το λόγο αυτό η ανακοίνωση υπογραμμίζει την εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες.

Yπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν είχε υπαρξει ανακοίνωση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, μετά από επίκεψη του στο ναυάγιο Ζακύνθου, όπου ανέφερε τα εξής εκπληκτικά:

Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός!
Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους. Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς.
Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Τουρισμού, προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα πρανή (βράχοι).

Αναμένονται οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών».  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *