Με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν, η Ζάκυνθος κάνει τον απολογισμό ενός καλοκαιριού που, παρά τις διακυμάνσεις, αφήνει συνολικά θετικές εντυπώσεις. Οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα στην επισκεψιμότητα και στην κατανάλωση, τονίζοντας πως τα αρχικά τους σχέδια και οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα κρίνεται ικανοποιητική, με τους μήνες αιχμής να διατηρούν υψηλή κινητικότητα και την Ζάκυνθο να παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ιονίου.
Η κίνηση του καλοκαιριού
Ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης, ξενοδόχος, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την φετινή τουριστική σεζόν στην Ζάκυνθο:
«Τον Οκτώβριο κλείνει η φετινή τουριστική σεζόν και τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Ο μόνος αντικειμενικός δείκτης που έχουμε για την μέτρηση των επιδόσεων του τουρισμού είναι οι αφίξεις του αεροδρομίου. Ο δείκτης αυτός μας δείχνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ζάκυνθος είχε μια αύξηση της τάξεως του 4%, η οποία είναι ικανοποιητική. Επίσης αντικατοπτρίζει το πανελλήνιο επίπεδο εξέλιξης των αφίξεων για το 2025.
Ο Οκτώβριος δεν κλείνει με τον ίδιο ρυθμό. Αυτή την στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα ο φετινός Οκτώβριος θα κλείσει δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον περσινό.
Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η φετινή χρόνια ήταν μια αρκετά ιδιόρρυθμη χρονιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις να χρειαστεί να δώσουν κατ’επανάληψη προσφορές, ώστε να διατηρήσουν σωστά το επίπεδο των αφίξεων.
Τώρα, που κλείνει η σεζόν, κάποιοι προορισμοί όπως η Ρόδος και η Κρήτη διεκδικήσαν πολύ πιο δυναμικά την πελατεία τους μέσω των ξενοδόχων και των Συλλόγων τους. Κάτι τέτοιο είναι ανύπαρκτο στην Ζάκυνθο.
Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω στον τομέα της προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και εμείς οι ξενοδόχοι. Είμαστε ένας επαγγελματικός κλάδος που κάθεται και αναμένει τις εξελίξεις, χωρίς να έχει κάποια ενεργή ανάμειξη στις εξελίξεις. Δεν υπάρχει πραγματική εκπροσώπηση του κλάδου».
Τα Δημοτικά τέλη
Ο κ. Α. Νικολουδάκης δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τα Δημοτικά τέλη και την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του μετά τις αυξήσεις που έγιναν από τον Δήμο:
«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια σοβαρή αύξηση στα τέλη που πληρώνουμε ως επαγγελματίες. Επίσης υπάρχει και σημαντική αύξηση στα τέλη που πληρώνουν οι επισκέπτες και επιβαρύνονται οι ίδιοι κατά την άφιξη τους στην Ζάκυνθο. Αυτά τα τέλη έχουν ένα ξεκάθαρο ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις με σκοπό να επιστρέψουν πίσω μέσω έργων υποδομής σε όλο το εύρος του νησιού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός με την παρουσία του, προκαλεί μια επιβάρυνση στις υποδομές αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η ανταποδοτικότητα ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ούτε από το κράτος. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί».
Οι Αρχές
Ο κ. Α. Νικολουδάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες στήριξης που θα έπρεπε να κάνουν οι Αρχές του τόπου προς τους τουριστικούς επαγγελματίες του νησιού:
«Τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος δεν έχουν προβεί σε καμία πραγματική δράση για την προώθηση της Ζακύνθου στο εξωτερικό. Από την Δημοτική Αρχή είδαμε κάποιες πολύ σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες είναι πάρα πολύ θετικές. Είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ζακύνθου, να πεζοδρομείται ευρέως η Πόλη, κατά τρόπο συντεταγμένο και νομικά καλυμμένο.
Αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Είναι ο πρώτος Οκτώβρης, εδώ και δεκαετίες, όπου συνεχίζουμε και περπατάμε στους πεζόδρομους της Ζακύνθου.
Ταυτόχρονα, είδαμε φέτος ότι η λειτουργία του βιολογικού άρχισε να γίνεται ορθολογική και δεν είχε προβλήματα».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ