Οι αρχές του τόπου έστειλαν μηνύματα για τη φετινή επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, 161 χρόνια μετά και επισημαίνουν τα ακόλουθα:
Το μήνυμα του Βουλευτή Δ. Ακτύπη για την Ένωση των Επτανήσων
Αγαπητοί συμπολίτες,
Η 21η Μαΐου αποτελεί μία ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Επτανήσιους.
Τιμούμε την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του ελληνικού έθνους, η οποία σφραγίστηκε με αγώνες, θυσίες και το ακλόνητο φρόνημα των προγόνων μας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Η Ζάκυνθος, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, ύψωσε την γαλανόλευκη και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.
Οι Επτανήσιοι, με την προσήλωσή τους στα ιδανικά της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της παιδείας, κατέθεσαν διαχρονικά πολύτιμη παρακαταθήκη στην εθνική μας πορεία.
Η Ένωση δεν υπήρξε απλώς μια διοικητική ή γεωγραφική πράξη· υπήρξε δικαίωση ενός συλλογικού οράματος, ηθική επιβεβαίωση του ιστορικού μας χρέους και αναγνώριση της πολιτισμικής και πνευματικής προσφοράς του Επτανησιακού Ελληνισμού.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη μνήμη αυτής της ιστορικής στιγμής με σεβασμό και υπευθυνότητα, να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους προγόνους μας και να προασπίζουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά με συνέπεια και όραμα για το μέλλον.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους συμπατριώτες μου χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη και ομοψυχία.
Το μήνυμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων
Τιμώντας την 161η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στις 21 Μαΐου του 1864, δεν μπορεί παρά να μην αναλογισθούμε το βαρύτατο φόρο αίματος και υλικών στερήσεων, που υπέστη ο λαός των Ιονίων Νήσων υπό τον αγγλικό αποικιοκρατικό ζυγό, μέχρις ότου κατακτηθεί η εθνική απελευθέρωση.
Η ιστορική μνήμη ωστόσο δεν αναδομείται σε κενό χρόνο και τόπο.
Έτσι σήμερα δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή μπροστά στην γενοκτονία και στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Σαν Συριζα ΠΣ Ζακύνθου καταγγέλλουμε την γενοκτονία που συντελείται σήμερα στην Γάζα από το Ισραήλ και αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε, ιδίως στους θανάτους τόσων παιδιών.
Ο λιμός που επιβάλλεται με την απαγόρευση διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί όνειδος για το σύγχρονο πολιτισμό.
Παιδιά λιμοκτονούν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά.
Επτά ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, να άρει το Ισραήλ τον αποκλεισμό και να εξασφαλισθεί η ασφαλής, γρήγορη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια.
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν υπογράφει και αποδέχεται τη βάρβαρη μεταχείριση των αμάχων Παλαιστινίων, σε αντίθεση με την παράδοση της χώρας μας.
Δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι σε αυτή τη φρίκη.
Δεν εκφράζει τον τόπο που γέννησε τον Διονύσιο Σολωμό και τον ύμνο στην Ελευθερία, η σιωπή και η απάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συνέπεια ζητά να σταματήσει εδώ και τώρα η γενοκτονία, να υπάρξει εκεχειρία και δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, που ήταν και παραμένει το κλειδί για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καποδίστρια για την Ένωση των Επτανήσων
Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Φέτος, συμπληρώνονται 161 χρόνια με την 21η Μαΐου του 1864 να αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για κάθε κάτοικο των νησιών.
Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα σηματοδοτεί επιπλέον και μια σημαντική σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, γιατί τα Επτάνησα γνώρισαν πολλούς και διαφορετικούς κατακτητές από τον ευρωπαϊκό χώρο, ταυτόχρονα όμως και τη δυναμική κίνηση των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών ιδεών, που πυροδότησαν μακράς διάρκειας αγώνες και λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα.
Χαρακτηριστικό τους είναι η ιδεολογική συνάντηση της απελευθέρωσης από τους ξένους κατακτητές με τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των λαϊκών κινημάτων, που εκφράστηκαν έντονα από τον Επτανησιακό ριζοσπαστισμό (1848-1864).
Τιμούμε σήμερα αυτές τις γενιές που διαφύλαξαν το Ελληνικό Φρόνημα στο πέρασμα των αιώνων, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, η Ορθοδοξία.
Εύχομαι σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή.
Μήνυμα Δημάρχου Ζακύνθου και Προέδρου ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για την Επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα
Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τιμούμε και φέτος την ιστορική επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, μια στιγμή-σταθμό στην πορεία του ελληνικού έθνους, που ολοκλήρωσε ένα μεγάλο και δίκαιο όραμα: την ένταξη των νησιών μας στον εθνικό κορμό.
Η 21η Μαΐου 1864 δεν είναι απλώς μια ημερομηνία του παρελθόντος· είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμης της ενότητας, της εθνικής συνείδησης και της αδιάλειπτης σύνδεσης των Επτανησίων με την πατρίδα.
Οι αγώνες, οι θυσίες και η αφοσίωση των προγόνων μας μάς καθοδηγούν ακόμα και σήμερα, σε καιρούς που απαιτούν συλλογική ευθύνη, αλληλεγγύη και πίστη στις αξίες μας.
Σήμερα, οι Επτανήσιοι συνεχίζουμε να διατηρούμε ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά, να τιμούμε την ιστορία μας και να εργαζόμαστε για ένα μέλλον αντάξιο της παράδοσης και της προοπτικής του τόπου μας.
Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Ζακύνθου, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε ενωμένοι τη διεκδίκηση μιας ισχυρής, βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά μας, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην ιστορία μας.
Η φετινή ημέρα συμπίπτει, όπως κάθε χρόνο, με τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προσδίδοντας ένα ακόμη συμβολικό βάθος στη χαρμόσυνη περίσταση. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία, φώτιση και πρόοδο.
Ας συνεχίσουμε με θάρρος και συνεργασία το ταξίδι προς ένα καλύτερο αύριο για τα Ιόνια Νησιά και για την πατρίδα μας.
Γιώργος Στασινόπουλος
Πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων
Δήμαρχος Ζακύνθου
Μήνυμα του επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας» για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα
Σήμερα συμπληρώνονται 161 χρόνια από την ημέρα της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που αποτέλεσε το επιστέγασμα των μακρών αγώνων των προγόνων μας, των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ενότητα, ομοψυχία.
Στις 21 Μαΐου 1864 υψώθηκε πανηγυρικά η Ελληνική Σημαία, σηματοδοτώντας την αποχώρηση των Άγγλων από τα Επτάνησα και την δικαίωση των προγόνων μας, που για αιώνες αγωνίστηκαν για κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.
Η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό επέδρασε θετικά στην πνευματική και πολιτιστική πορεία της Ελλάδας, μια διαχρονική προσφορά που κάθε γενιά οφείλει να συνεχίσει καθώς η πρόοδος της Ζακύνθου είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας.
Τιμούμε και γιορτάζουμε τις κατακτήσεις των Επτανήσιων, δίχως να λησμονούμε ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία παραμένουν ζητούμενα για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας κι αποτελεί χρέος μας, συλλογικό και ατομικό, η διαφύλαξή τους.
Λαμπρή η σημερινή ημέρα όμως, και για την χριστιανοσύνη που τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Υγεία και Δύναμη σε όλους τους συμπολίτες μου.
Ο Επικεφαλής του
Συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας»
Γιώργος Τσουρουνάκης