Για τις εξελίξεις στον τουρισμό και τα νεότερα που αφορούν τη χρονιά που ήδη διανύουμε μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο ξενοδόχος Αντώνης Νικολουδάκης, πρώην Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία πολύ καλή περίοδο κρατήσεων τόσο πανελλήνια όσο και στη Ζάκυνθο. Το 2023 είναι μία χρονιά που θα ξεπεράσει σε αφίξεις κάθε προηγούμενη, ακόμα και το 2019 που ήταν η χρονιά αναφοράς πριν από τη μεγάλη κρίση με την πανδημία. Με τον τουρισμό λειτουργεί ένα ολόκληρο οικονομικό οικοσύστημα και κοινωνικό. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά ένα ευρύ πλέγμα επιχειρηματικών δράσεων που κινούνται γύρω από τον τουρισμό, όπως προμηθευτές, αγροτικά, ψηφιακές υπηρεσίες, μεταφορές και φυσικά οι εργαζόμενοι που βρίσκουν απασχόληση» ανέφερε ο κ. Νικολουδάκης.

Για τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι τουρίστες ψάχνουν τον τόπο και τον τρόπο των διακοπών τους, ο κ. Νικολουδάκης είπε ότι «πάνω από το 50% των αναζητήσεων και των κρατήσεων που γίνονται διεθνώς, δεν είναι μέσα από το συμβατικό κύκλωμα των τουρ οπερέιτορς, αλλά από τα ψηφιακά μέσα όπως η booking κλπ. Αυτό δίνει μία δύναμη στα χέρια των επιχειρηματιών που δεν την είχαν πιο παλιά, όταν ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν το προϊόν τους από τους μεσάζοντες. Όμως τώρα το προϊόν μας είναι απόλυτα εκτεθειμένο στην κρίση του τουρίστα και δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τους πελάτες μας. Αυτό ανεβάζει την ευθύνη μας γιατί πρέπει να παρέχουμε το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή».
Το ναυάγιο
Το μεγάλο θέμα που βάζουν όλοι οι επιχειρηματίες είναι η τύχη του ναυαγίου λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το πλοίο, το οποίο διαλύεται πλέον με γρήγορους ρυθμούς.
Ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης είπε ότι «αρχικά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία της επιτροπής είναι θετική και μάλιστα στηρίχθηκε οικονομικά με προϋπολογισμό που είχε εξ’ αρχής για να μπορέσει να λειτουργήσει. Όμως για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της επιτροπής πρέπει να πω ότι απέτυχε παταγωδώς κι αυτό οφείλεται στα ίδια της τα μέλη. Η κυβέρνηση τους προίκισε νομικά για να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, τους προίκισε με χρήμα, μία δουλειά ανέλαβαν μέσα στο καλοκαίρι που ήταν η φύλαξη και απέτυχαν. Υπήρξε και κακοδιαχείριση και το Δεκέμβριο μήνα η επιτροπή ανακάλυψε ότι δεν γινόταν φύλαξη και αποφάσισε να λήξει τη σύμβαση και να μην πληρώσει την εταιρεία την οποία πρότεινε η ίδια η επιτροπή».
Για το πλοίο ο κ. Νικολουδάκης είπε: «Τα στελέχη της επιτροπής του ναυαγίου απέτυχαν να αρθούν στο ύψος της ευθύνης τους κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Τώρα πλησιάζει Μάρτιος και δεν έχουμε μια επίσημη μελέτη ούτε για τη συτήρηση του πλοίου αλλά μόνο συζητήσεις, πρτοάσεις και προχέδια. Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει έτσι χωρίς να συντηρηθεί το πλοίο παρά τον προϋπολογισμό που έχει η επιτροπή».
Επιπλέον έθιξε θέματα διαφάνειας και σημείωσε πως μέχρι τώρα η επιτροπή του ναυαγίου δεν έχει εκδώσει ούτε ένα δελτίο τύπου με τα πεπραγμένα της και δεν γνωρίζουμε τι κάνει.
Το προσωπικό
Για τις ελλείψεις προσωπικού που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ο κ. Νικολουδάκης είπε ότι «πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα και οφείλεται στο γεγονός πως ο τουρισμός είναι μία οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σταθερά χρόνο με το χρόνο. Άρα αναζητά περισσότερο προσωπικό για να στελεχώσει τις θέσεις εργασίας και οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να καλύψουν εκ των έσω την τουριστική δραστηριότητα. Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν ζητάμε προσωπικό από την υπόλοιπη Ελλάδα και σε δεύτερο επίπεδο ψάχνουμε εκτός Ελλάδας. Ο κλάδος έχει ζητήσει να επιτραπεί κάτω από ειδικές συνθήκες, κατά την καλοκαιρινή σεζόν, να έχουνε άδεια εργασίας με πλήρεις ασφαλιστικές αποδοχές και οι εργαζόμενοι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή από τρίτες χώρες.
Όμως η ουσία είναι να μπορέσουμε μέσα στη χώρα μας να ενισχύσουμε την κουλτούρα του τουρισμού και να βοηθήσουμε την τουριστική εκπαίδευση ώστε να παράγει ο τόπος μας περισσότερα και ικανά στελέχη που θα μπουν στις επιχειρήσεις».
Για τον τομέα της εκπαίδευσης των εργαζομένων στο χώρο ο κ. Νικολουδάκης ανέφερε: «Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην τουριστική παιδεία και η Ζάκυνθος σήμερα έχει ένα δημόσιο ΙΕΚ που έχει κάποιες θέσεις για εργαζομένους στον τουρισμό. Όμως οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να είναι πέντε φορές περισσότερες και να εκπαιδευτούν αυτοί που επιθυμούν να δουλέψουν στον τουρισμό, να έχουν αρτιότητα και αυτοπεποίθηση».