Στο νησί μας έχουμε πολλά κρούσματα αλλά πλέον δεν δηλώνονται, γι’ αυτό και τα στοιχεία του υπουργείου είναι λίγα. Να υπολογίσετε ότι από αυτά που ανακοινώνονται τα πραγματικά είναι τριπλάσια, δήλωσε στον –Ε- ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης που ζήτησε από τους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί ο κορονοϊός είναι εδώ.
Εκείνοι που δεν προσέχουν, δεν φοράνε μάσκα και ταξιδεύουν, θα κολλήσουν την ΟΜΙΚΡΟΝ, επεσήμανε ο κ. Θεοδόσης και μπορεί οι νέοι να μην έχουν παρά ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών αλλά υπάρχει κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης δήλωσε στον –Ε- ότι τώρα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αν και ο κορονοϊός δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει.
Χειμώνας και καλοκαίρι
Για την εικόνα του καλοκαιριού που θεωρείται πως τα πράγματα με την πανδημία βελτιώνονται, ο γιατρός είπε ότι «κάθε φορά που έχουμε πολλά κρούσματα, δημιουργείται ένα επιδημικό κύμα και μετά τα πράγματα ηρεμούν. Ακολουθεί καινούργιο κύμα και όσο πιο πολλά άτομα υπάρχουν στην κοινότητα με κορονοϊό, τόσο η μολυσματικότητα αυξάνεται. Βέβαια ο συνδυασμός των εμβολίων και πολλών μολύνσεων, έχει μειώσει τα περιστατικά. Να γνωρίζετε όμως ότι ο κορονοίος δεν έχει εξαλειφθεί. Ο ιός υπάρχει. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την ΟΜΙΚΡΟΝ αλλά και αυτή υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Τα δεδομένα είναι ικανοποιητικά, φαίνεται πως θα περάσουμε στην ενδημική φάση του κορονοίού αλλά αυτό θα γίνει από την επόμενη άνοιξη. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Επαναλαμβάνω πως ο κορονοϊός υπάρχει γύρω μας και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».
Μεταλλάξεις
Για τις μεταλλάξεις που έχουμε τώρα ο κ. Συγούρος είπε ότι «είναι εξαιρετικά μολυσματικές αλλά όχι επιθετικές. Έχουν τεράστια διάδοση αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνες που να προκαλούν βαρειά νόσηση κι αυτή με τη σειρά της να προκαλέσει νοσηλείες και ενδεχομένως πιο απρόοπτες καταστάσεις.
Τα άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου είναι είναι αυτοί που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είναι διαβητικοί, παίρνουν πολλά χρόνια κορτιζόνη, γενικά άτομα που το ανοσοποιητικο τους σύστημα είναι ευάλωτο. Επίσης προσβάλλει άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των εμβολίων. Πρέπει να έχουμε κάνει και τα τρία εμβόλια και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να έχουν κάνει και το τέταρτο, το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Πρέπει να σημειώσουμε πως τα εμβόλια μπορεί να μην σταμάτησαν τη διάδοση του κορονοϊού και της πανδημίας αλλά την κατέβασαν αρκετά σκαλοπάτια χαμηλά και την έκαναν πιο ήπια.
Μελλοντικά θα γίνεται ένα εμβόλιο που θα πιάνει όλα τα πιθανά υποστελέχη του κορτονοϊού».
Ιώσεις και γρίπες
Για την τρέχουσα χρονική περίοδο ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «έχουμε πολλές ιώσεις του αναπνευστικού και ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν σε παιδιά μικρής ηλικίας, αυτό το δεκαήμερο υπάρχει έξαρση και στους ενήλικες. Πολλά είναι τα κρούσματα της κλασικής γρίπης Αλλά και οι κοινές ιώσεις σε ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό.
Υπάρχει επανεκκίνηση των λοιμώξεων. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχαμε ηρεμήσει από τις κοινές λοιμώξεις και να είχαμε μόνο τον κορονοϊό, από το καλοκαίρι όμως και μετά είδαμε την πρόωρη έξαρση στις λοιμώξεις τις οποίες περιμένουμε Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαμε τις μάσκες, τηρούσαμε τα μέτρα και είμαστε πιο αυστηροί. Από το καλοκαίρι τα πράγματα άλλαξαν και τώρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα κάνει μία επανεκκίνηση. Ο οργανισμός αντιδρά στα ερεθίμστα και αυτό γίνεται ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει. Σε αυτή τη μεταβαστική περίοδο πρέπει να προσαρμοστούμε».
Οι γιορτές
Για την περίοδο των εορτών ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τις πολύ στενές επαφές και ειδικά οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι πολύ προσεκτικοί. Αν βρεθούν σε κοινο τραπέζι με συγγενείς τους, πρέπει να είναι σίγουροι ότι είναι υγιείς και κανένας δεν έχει κρύωμα σε ενεργό φάση ή πυρετό.
Να γνωρίζουν ότι σεένα κλειστό χώρο αν μπει κάποιος με ίωση θα κολλήσουν όλοι. Επίσης πρέπει να προσέχουν τα παιδιά γιατί μεταδίδουν πολύ εύκολα στους μεγάλους. Παππούδες και γιαγιάδες να είναι μακριά από τα παιδάκια»
.