Ανακοινώθηκε και επίσημα χθες (14-3) από την κυβέρνηση η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό και η χρήση της μάσκας φαίνεται πως περνάει στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή μιλώντας στον –Ε- ο γιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης ανέφερε πως κάθε μέρα που περνά αφήνουμε πίσω μας τις ιώσεις και τη γρίπη που μειώνεται.
Η άρση των μέτρων, με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγεία Θ. Πλεύρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος λίγες ώρες πιο νωρίς ο γιατρός Συγούρος Θεοδόσης ανέφερε πως «τα δύσκολα φαίνεται να είναι πίσω μας και όσο περνούν οι εβδομάδες και πλησιάζουμε στο Πάσχα, ο κορονοϊός εκτονώνεται και οι ιώσεις μειώνονται μέρα με τη μέρα. Αυτά είναι καλά νέα και αναμενόμενα νέα.
Η κορύφωση της γρίπης είναι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ ο Μάρτιος είναι μήνας αποσυμφόρησης κι όσο φτάνει στο τέλος του έχουμε μείωση των ιώσεων και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η γρίπη και ο κορονοϊός».
Η παραλλαγή
Σε ερώτημα για την ισχύουσα παραλλαγή του κορονοϊού ο κ. Θεοδόσης είπε ότι τους τελευταίους μήνες υπερισχύει η ΒΑ4 και ΒΑ5 που είναι η ΟΜΙΚΡΟΝ με τις υποπαραλλαγές της.
«Δεν έχουμε εκπλήξεις και ξέρουμε πως προκαλεί ήπια συμπτώματα και κάνει ήπια νόσηση στο μεγαλύτερο μέρος των νοσούντων. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αν κάποιοι έχουν συννοσηρότητα μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και γι΄ αυτό πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί. Αυτό περισσότερο αν πρέπει να προστατέψουμε μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού συνόλου που έχουν προβλήματα με την υγεία τους.
Αν ένας ηλικιωμένος έχει θέματα υγείας, είναι πολύ εύκολο να καταρρεύσει μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, ακόμα και από μία ήπια λοίμωξη. Αυτό οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακόμα και σε θάνατο. Ειδικά σε ηλικιωμένους που είναι πνευμονοπαθείς, που είναι διαβητικοί, που έχουν καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Είναι διαφορετικές οι βιολογικές εφεδρείες που έχει ο υγιής 50άρης και άλλες έχει ο 80άρης ή 90άρης με προβλήματα υγείας» σημείωσε ο γιατρός δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της παρουσίας των ηλικιωμένων.
«Λέμε λοιπόν πως χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί ειδικά αν έχουμε στον κύκλο μας ή στην οικογένειά μας άτομα που είναι ευάλωτα» εξήγησε ο κ. Θεοδόσης.
Από την αρχή της πανδημίας
Ο κ. Θεοδόσης μίλησε για την πορεία που έκανε η ασθένεια από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα και είπε: «Οι πρώτες μορφές του κορονοϊού ήταν πολύ επικίνδυνες. Θα μπορούσε να νοσήσει και να φτάσει στο θάνατο ακόμα και ένας υγιέστατος άνθρωπος. Με την ΟΜΙΚΡΟΝ τα πράγματα ήταν καλύτερα ενώ βγήκαν και τα εμβόλια που έπαιξαν ρόλο, όπως και τα αντιικά φάρμακα. Επίσης αποκτήσαμε ενεργητική ανοσία μέσω των εμβολίων και την ανοσία της αγέλης μέσω της νόσησης και ο ιός έγινε πιο ήπιος.
Από το τελευταίο καλοκαίρι και μετά τα πράγματα έγιναν καλύτερα αλλά ήλθαν στην επιφάνεια και οι άλλες λοιμώξεις που τις είχαμε ξεχάσει, ειδικά από τη στιγμή που βγάλαμε τις μάσκες και πλέον δεν προσέχαμε».
Η γρίπη
Τέλος ο κ. Θεοδόσης αναφέρθηκε στη γρίπη η οποία φέτος το χειμώνα έκανε θριαμβευτική εμφάνιση μετά το εγκλεισμό των δύο προηγούμενων χρόνων και είπε: «Φέτος είχαμε τεράστια έξαρση της γρίπης η οποία για κάποιους συνανθρώπους μας είναι μία βαριά λοίμωξη. Αν προσβάλλει το κατώτατο αναπνευστικό μπορεί να δημιουργία της πνευμονία της γρίπης που είναι σοβαρότατη.
Επίσης ένα μέρος της έξαρσης των ιώσεων φέτος προήλθε από τα παιδιά και από τους μαθητές των σχολείων όπου η μεταδοτικότητα ήταν τεράστια».