Ζάκυνθος

Tουρισμός: Εκκληση των Αυστριακών να πέσουν κι άλλο οι τιμές!

Να μειώσουν τις τιμές, για να μπορέσει να αναστραφεί η πτωτική τάση που παρουσιάζουν φέτος οι κρατήσεις στην Ελλάδα, καλούν τους Έλληνες ξενοδόχους, εκπρόσωποι των σημαντικότερων ταξιδιωτικών οργανισμών στην Αυστρία, σε σημερινές δηλώσεις τους στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας και την αρνητική εξέλιξη των αφίξεων από Αυστρία μέσα στον περασμένο χρόνο.

 

Στο σχετικό, εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνεται πως ένας στους έξι Έλληνες απασχολείται στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποφέρει ετήσια το ποσό των 10 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, όμως φέτος οι κρατήσεις για τις 800.000 κλίνες που διαθέτει η χώρα γίνονται σε βραδύ ρυθμό, τουρίστες φέρεται να εκφράζουν φόβους ότι, λόγω απεργιών δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μεγαλύτερης αλυσίδας ταξιδιωτικών γραφείων στην Αυστρία «Φερκερμπιουρό», Μάρτιν Μπάχλεχνερ, οι φετινές κρατήσεις τους για την Ελλάδα είναι κατά 20% χαμηλότερες από τα περσινά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ανταγωνιστικού τουριστικού οργανισμού «Τόμας Κουκ», ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Αφουκουτούδης, τονίζοντας πως οι τιμές θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ελκυστικές, δηλώνει στην εφημερίδα πως βρίσκεται σε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών και πως και οι ίδιοι οι Έλληνες ξενοδόχοι διαπιστώνουν τη στασιμότητα στις κρατήσεις.

Προσθέτει ακόμη, πως ο οργανισμός του καταγράφει προς στιγμή μια πτώση στις κρατήσεις που αγγίζει διψήφιο ποσοστό, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί οι προσφορές του για διακοπές στην Ελλάδα κατά 10%.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πάντως, πως για να τονωθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα, η Αθήνα αποφάσισε μερική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, και ο μειωμένος συντελεστής είναι ανάλογος με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν πέρσι κατά 10% σε σχέση με το 2010.

Ήδη και κατά τη διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Βιέννης, στα μέσα Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αυστριακών ταξιδιωτικών οργανισμών είχαν επισημάνει ότι η προοπτική που διαγράφεται ως προς την πορεία της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα χαρακτηρίζεται προς το παρόν συγκρατημένη και το γεγονός της παρατεινόμενης αρνητικής ειδησεογραφίας για τη χώρα μας, έχει προκαλέσει στασιμότητα στις προκρατήσεις.

Οι ίδιοι, ωστόσο, τόνιζαν πως προσβλέπουν σε άνοδο των κρατήσεων τους επόμενους μήνες, καθώς έχουν επεκτείνει το ελληνικό τους πρόγραμμα, ενώ και διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις ναυλωμένες πτήσεις τους προς ελληνικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η «LaudaAir» που αύξησε τις πτήσεις της προς τους 19 ελληνικούς προορισμούς από 58 σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ η ανταγωνίστρια «FlyNiki» από 40 σε 42 εβδομαδιαία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *