Ζάκυνθος

Συζήτηση στο Δ.Σ.: Στα 7 εκ. € το χρέος της ΔΕΥΑΖ για ηλεκτρικό ρεύμα

Σε καταστροφική πορεία βρίσκεται η ΔΕΥΑΖ την οποία πνίγουν τα χρέη της, καθώς μόνο για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος οφείλει περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ και κινδυνεύει να αφήσει χωρίς νερό το νησί από διακοπή ηλεκτροδότησης. 

Οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη και εκεί ακούστηκε ότι ο νέος πάροχος με τον οποίο συνεργάζεται η ΔΕΥΑΖ, ζητά τα χρήματα που του οφείλονται για να μην προβεί σε άλλες ενέργειες. Σημειώνεται ότι  η συνεργασία με τη ΔΕΗ διεκόπη από την πλευρά της ΔΕΥΑΖ γιατί το χρέος ήταν πολύ υψηλό και ακολούθως συνεργάστηκε με τη ΒΟΛΤΕΡΑ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση έχει αφήσει πολλά χρέη και απλήρωτους λογαριασμούς.

Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια με αφορμή τη στάση  της μείζονος αντιπολίτευσης που ζήτησε να μην γίνεται διακοπή υδροδότησης στους οφειλέτες και ειδικά στα μικρά νοικοκυριά, τώρα λόγω της πανδημίας.  Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα  για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα αλλιώς θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε 15 αντλιοστάσια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.  Μάλιστα σημείωσε ότι οι δημότες πρέπει να  πληρώνουν τους λογαριασμούς τους  γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συγκεντρωθούν χρήματα. Τα νοικοκυριά μπορούν να δίνουν 35 ευρώ τα δίμηνο για νερό και όχι να χρωστάνε τόσα χρήματα για χρόνια, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Αρμένης  είπε στην αρχή της συνεδρίασης, που έβαλε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης,  ότι παίρνουν τα υδρόμετρα από σπίτια και από επιχειρήσεις στα χωριά και ζήτησε να γίνει επανασύνδεση για να έχουν όλοι νερό.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης είπε ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα πρέπει να βρει η ΔΕΥΑΖ 350 χιλιάδες ευρώ για να πληρώσει τη ΒΟΛΤΕΡΑ , αλλιώς το νησί θα μείνει χωρίς νερό.   Ανέφερε ότι ζητά χρήματα από τους μεγαλο-οφειλέτες κι όχι από τους αδύναμους και γνωστοποίησε ότι 2000 ρολόγια έχουν μειωμένο κοστολόγιο και αφορούν νοικοκυριά με οικονομικά ή άλλα προβλήματα.

«Η ΔΕΥΑΖ κινδυνεύει να κλείσει και να χρεωκοπήσει. Αν με αφήνατε από την προηγούμενη φορά να εισπράξω 35 ευρώ από κάθε οικογένεια που οφείλει, θα είχα χρήματα στο ταμείο. Δεν φταίω εγώ για τα χάλια της ΔΕΥΑΖ και του Δήμου! Μου παραδώσατε ερείπια και θέλετε να με στήσετε και στον τοίχο» απάντησε ο Δήμαρχος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Αρμένης επέμεινε στη θέση του για να επανασυνδεθούν τα ρολόγια που αφαιρέθηκαν και ειδικά τώρα που ο κόσμος λόγω της πανδημίας είναι μέσα στα σπίτια του σε απόγνωση.

Ακολούθησε ψηφοφορία και τελικά ψηφίστηκε η θέση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ώστε να σταματήσουν οι διακοπές.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα χρέη της ΔΕΥΑΖ υπάρχουν και συνεχώς μεγαλώνουν και είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια του νερού τις επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *