Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου 2026, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αντικείμενο την εφαρμογή των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος και τα συναφή μέτρα που αφορούν την παράκτια αλιεία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, οι Βουλευτές Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου, Παναγής Καππάτος, Θανάσης Καββαδάς και Διονύσης Ακτύπης αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου Παράκτιων Αλιέων Ιονίων Νήσων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης, οι Βουλευτές και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών αλιέων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των μέτρων απαγόρευσης και περιορισμών στην άσκηση της δραστηριότητάς τους και στη συνολική τοπική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ταυτόχρονα πεδίο αξιολόγησης, διαβεβαιώνοντας ότι τυχόν αστοχίες στη χάραξη των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου θα διορθωθούν, ενώ προανήγγειλε διαβούλευση πριν την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή αφουγκράζεται τις αγωνίες των επαγγελματιών του τουρισμού, των αλιέων και των επαγγελματιών λοιπών δραστηριοτήτων και στηρίζει κάθε παραγωγική δραστηριότητα που αποτελεί μέρος της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» των Ιονίων Νήσων και ο στρατηγικός σχεδιασμός οφείλει να υπηρετεί τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.
«Η προστασία του φυσικού μας πλούτου και η στήριξη της τοπικής οικονομίας δεν είναι αντικρουόμενοι στόχοι. Όπου διαπιστωθούν αστοχίες, θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές, μέσα από θεσμικό διάλογο και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με το οποίο συμφώνησαν και οι τρεις Βουλευτές.
Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, μαζί με τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων των Ιονίων Νήσων, θα συμμετάσχουν αύριο, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 13:00, σε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Βαρελίδη προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά στο Θαλάσσιο Πάρκο, με την Περιφερειακή Αρχή να παραμένει προσηλωμένη στην ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την αναπτυξιακή προοπτική των Ιονίων Νήσων.