Πρόταση για έργα που αφορούν τη διαχείριση ρεμάτων σε όλα τα Ιόνια Νησιά θα υποβάλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και αυτό ήταν ένα εκ των θεμάτων που απασχόλησαν σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην ΠΕΖ παρουσία της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα που βρίσκεται ήδη στη Ζάκυνθο.
Περιφερειάρχης: “Ενας νέος διαγωνισμός για την προσωρινή διαχείριση έπρεπε να έχει γίνει 6 μήνες πριν”
Το ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων, του καθαρισμού και της διευθέτησης τους, έχει αναδειχθεί ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία και τα νησιά της ΠΙΝ πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η επίσκεψη της Περιφερειάρχη στη Ζάκυνθο από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσε η προχθεσινή κακοκαιρία σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού από τις υπηρεσίες και τα συνεργεία της ΠΕΖ και μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, η κ. Κράτσα τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης ενός σχεδιασμού για αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φοδσα που συγκαλείται τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρόταση έργων για τη διαχείριση των ρεμάτων της ΠΙΝ στο Αντ. Τρίτσης
Η Περιφερειάρχης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή, τόσο για τις αντιδράσεις που προέβαλαν οι Δήμαρχοι σε Κέρκυρα και Αργοστόλι για την συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην διεξαγωγή των διαγωνισμών για τα τα εργοστάσια διαχείρισης στα δύο νησιά, όσο και για την παράταση της σύμβασης με την εταιρεία Μεσόγειος στη διαχείριση του χώρου προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λίβα.
Μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης σημείωσε πως είναι απολύτως θεμιτό να μπαίνουν ζητήματα και προβληματισμοί από το Δήμαρχο για τη διαχείριση που ήδη γίνεται στο Λίβα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ένας νέος διαγωνισμός για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων που θα περιελάμβανε ενδεχομένως και νέα μηχανήματα, θα έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον 6 μήνες πριν την λήξη της υφιστάμενης σύμβασης με την εταιρεία Μεσόγειος.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Κράτσα υπεραμύνθηκε την προσπάθεια που ξεκινά για μια κοινή διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων, με εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας μαζί με την Ρουμανία.
“Η Κυβέρνηση πιστεύει πως όπου πάνε καλά τα πράγματα υπάρχουν συλλογικοί φορείς και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι στην Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τη Μακεδονία. Η συνένωση δυνάμεων είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα” ανέφερε η Περιφερειάρχης, που σχολιάζοντας τις απόψεις των Δημάρχων των δύο νησιών για έναν διαδημοτικό φορέα, θύμισε πως σε επίπεδο Δήμων Περιφέρειας, υπήρξε έναν διαδημοτικός ΦΟΔΣΑ που ποτέ δεν λειτούργησε!
“Ανακαλύψαμε πως υπήρχε ένα διαδημοτικό σχήμα με πρώτο Πρόεδρο τον πρώην Δήμαρχο Ζακύνθου Στέλιο Μποζίκη, που όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ αλλά κανείς δεν το γνώριζε καν. Δυστυχώς ότι επιχειρήθηκε σε επίπεδο Δήμων δεν είχε αποτέλεσμα και για αυτό αποφασίστηκε τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο αυτό το συλλογικό σχήμα, με την εμπλοκή των Δήμων και της Περιφέρειας ως συνδετικό ιστό” τόνισε η Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως ο Δήμαρχος Ζακύνθου έδειξε μια πολύ λογική και θετική αντιμετώπιση του θέματος και της λειτουργίας του νέου φορέα.
Ειδικά για την μονάδα στη Ζάκυνθο, η Περιφερειάρχης ανέφερε πως τόσο η προσωρινή διαχείριση όσο και η ΟΕΔΑ θα περάσουν στον νέο ΦοΔΣΑ πολύ σύντομα.
Σε σχέση δε με την παράταση της σύμβασης με την εταιρεία Μεσόγειος, σχολίασε πως στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια ενός νέου διαγωνισμού.
“Ρεαλιστικά και πρακτικά μιλώντας ένας νέος διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει γίνει πριν 6 μήνες., Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα, με τη δέσμευση της εταιρείας πως θα περάσουμε ομαλά στο νέο εργοστάσιο” σημείωσε μεταξύ άλλων.