Όλες οι εξελίξεις με τον κορονοϊό στη Ζάκυνθο και στο Νοσοκομείο
Ο κατάλογος με τα κρούσματα κορονοϊού στο νησί μας συνεχώς μεγαλώνει αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία γιατί κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα μιας τουριστικής περιοχής.
Χθες έγιναν γνωστά δύο κρούσματα που αφορούν αλλοδαπούς τουρίστες αλλά έχουν εξεταστεί
κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού μας και έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.
Το τελευταίο περιστατικό για το οποίο έλαβε γνώση τα Νοσοκομείο είναι αυτό που αφορά 52χρονη από τη Ζάκυνθο η οποία εργαζόταν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστική περιοχή. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Κυριακή 23 Αυγούστου είχαν ταυτοποιηθεί στη Ζάκυνθο μέσω του Νοσοκομείου 26 συνολικά κρούσματα.
Μιλώντας στον –Ε- ο γιατρός και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων Αθανάσιος Μάρκου έδωσε αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και επεσήμανε πως το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι προετοιμασμένο για ελέγχους κλπ.

Αναφερόμενος στο συμβάν με την 52χρονη Ζακυνθινιά που βρέθηκε θετική στον ιό ο κ. Μάρκου δήλωσε: «Το τελευταίο κρούσμα ταυτοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 23-8-2020 και αφορά γυναίκα που εργαζόταν σε κουζίνα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η γυναίκα είναι σε καραντίνα στο σπίτι της μαζί με τα άτομα από το οικογενειακό της περιβάλλον και είναι υπό ιατρική παρακολούθηση. Έγινε απολύμανση του καταστήματος από πιστοποιημένο συνεργείο και ο ΕΟΔΥ με την Πολιτική Προστασία κάνει την ιχνηλάτηση και δίνει οδηγίες».
Αθ . Μάρκου: 350 τεστ έχουν γίνει από την έλευση του μηχανήματος μοριακής ανάλυσης στο Νοσοκομείο
Για την συνολική εικόνα των περιστατικών που οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο ο κ. Αθανάσιος Μάρκου σημείωσε: «Από τις 4 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα έχουμε 26 κρούσματα και ο αριθμός αυτός κρίνεται ικανοποιητικός σε συνάρτηση με την κλινική εικόνα των ατόμων. Από αυτούς μόνο οι 2 είχαν σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον από την ημέρα που ήλθε στο νησί μας το μηχάνημα μοριακού ελέγχου έχουν γίνει 350 τεστ, ενώ άλλα τόσα περίπου πήγαν για έλεγχο στην Αθήνα».
Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων και τη λειτουργία του Νοσοκομείου ο κ. Μάρκου δήλωσε: «Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι προετοιμασμένο στα επίπεδα του ανθρωπίνως δυνατού για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων και έχει επάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή με τα αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου και τα μέτρα προστασίας. Επειδή παρατηρούμε εξελίξεις με την αύξηση των κρουσμάτων είμαστε στα πρόθυρα για τη λήψη επιπλέον μέτρων ώστε το Νοσοκομείο να είναι περισσότερο θωρακισμένο και προσεχώς θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».
Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καταγράφονται στο Νοσοκομείο
Σημαντικό είναι να αναφερθεί τι γίνεται με το προσωπικό και τις ελλείψεις, θέμα για το οποίο ο κ. Μάρκου είπε τα εξής: «Όλα γίνονται με υπερπροσπάθεια του προσωπικού γιατί υπάρχει ένα θέμα με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών που έγινε γνωστή μετά από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση».
Για τα τεστ που γίνονται στο χώρο του Νοσοκομείου ο κ. Μάρκου επεσήμανε τα ακόλουθα: «Τα τεστ γίνονται όπου προβλέπεται και όταν χρειάζεται, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα που καταρτίζονται τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τις διοικήσεις και τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων. Γι’ αυτό καλό είναι ο κάθε ασθενής πριν έλθει στο Νοσοκομείο να συνεννοηθεί με το γιατρό του ή με τον ΕΟΔΥ, ή και με τους δύο, ώστε και η προσέλευσή του και η συμπεριφορά του και η εξυπηρέτησή του να γίνει με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο και να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα στον ίδιο, στο Νοσοκομείο ή στους άλλους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και των ιατρών που είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η χρήση μάσκας, η αντισηψία των χεριών και η απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων ευρείας χρήσης, όπως κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, πόμολα, επιφάνειες γραφείων κλπ.».

Πίνακας κρουσμάτων από τις 8/8 έως τις 24/8/2020
8/8. Ένας συμπολίτης μας που ήρθε μετά από διακοπές στον Πόρο βρέθηκε θετικός στον Covid.
9/9. Η σύζυγός του συμπολίτη μας που ήρθε από τον Πόρο βρέθηκε επίσης θετική.
10/8. Ένας 22χρονος συμπολίτης μας, εργαζόμενος σε τουριστική επιχείρηση βρέθηκε θετικός. Την ίδια ημέρα μια αλλοδαπή γυναίκα που έκανε διακοπές βρέθηκε θετική.
16/8. Δύο συμπολίτες μας και ένας τουρίστας βρέθηκαν θετικοί.
18/8. Μία 39χρονη συμπολίτισσά μας βρέθηκε θετική.
19/8. Ένας Πολωνός τουρίστας βρέθηκε θετικός
22/8. Μία ασκούμενη γιατρός του Νοσοκομείου βρέθηκε θετική μετά από διακοπές εκτός Ζακύνθου
23/8. Μια 52χρονη συμπολίτισσά μας βρέθηκε θετική.
24/8. Δύο αλλοδαποί τουρίστες βρέθηκαν θετικοί.
Της Αγγελικής Ξενόφου