Ο ιατρός παθολόγος του νοσοκομείου Συγούρος Θεοδόσης στον –Ε-
Οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και μήνυμα για την κάλυψη του Νοσοκομείου Ζακύνθου με γιατρούς έστειλε μιλώντας στον –Ε- ο παθολόγος-διαβητολόγος κ. Συγούρος Θεοδόσης ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα στο νησί μας πήγαν γενικά καλά με τον κορονοϊό.
«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε με την πανδημία του κορονοϊού. Τώρα είμαστε πιο έμπειροι καθώς έχουμε διανύσει μία μεγάλη απόσταση και όπως βλέπετε, διεθνώς και στη χώρα μας, πηγαίνουμε βλέποντας, κρίνοντας και πράττοντας. Αυτό γίνεται ανά 15ήμερο, ανάλογα με τα κρούσματα που έχουμε, από πού έρχονται, αν υπάρχει εσωτερική επέκταση, αν υπάρχουν στην Ευρώπη πράγματα που θα μας επηρεάσουν κλπ.» είπε ο κ. Θεοδόσης και ειδικότερα για τον τόπο μας σημείωσε:
«Στη Ζάκυνθο τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. Αν και το περασμένο Σαββάτο είχαμε δύο κρούσματα, είδαμε πως δεν παρουσιάστηκαν άλλα και αυτό είναι καλό. Κάθε μέρα βλέπουμε πως κινούνται τα πράγματα και παίρνουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας. Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν, οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο.
Βέβαια ο κόσμος δεν έχει εμπειρία για το πώς πρέπει να φοράει τις μάσκες, άλλο είναι ένας γιατρός και ειδικά χειρουργός που φοράει συνέχεια επαγγελματικά τη μάσκα.
Είναι σημαντικό μέτρο και προφυλάσσει τόσο εμάς που τη φοράμε όσο και τους άλλους. Πρέπει λοιπόν η μάσκα να εφαρμόζει πολύ καλά στο πρόσωπο και στο πηγούνι, να σκεπάζει τη μύτη και να μην μπαινοβγαίνει. Τα γάντια δεν είναι πολύ ασφαλή γιατί πιάνουμε πράγματα και δεν κάνουμε απολύμανση, καλύτερα να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
Επίσης πρέπει να τηρούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις, τουλάχιστον στο 1,5 μέτρο και οι συνομιλίες μας να μην κρατάνε περισσότερο από 2 λεπτά. Αυτά είναι απαραίτητα και σημαντικά μέτρα για να προφυλαχθούμε».
Για τους γιατρούς ο κ. Θεοδόσης ανέφερε:
«Το πρώτο διάστημα της πανδημίας ήταν δύσκολο και για εμάς τους γιατρούς, όμως μετά συνηθίζεις και γίνεται κι αυτό ρουτίνα. Ευτυχώς στο νησί μας πήγαμε καλά, εκτός από έναν συνάνθρωπό μας που χάσαμε, υπήρξαν επαναλαμβανόμενα αρνητικά τεστ, κάτι το οποίο μας ενθάρρυνε. Για τους γιατρούς υπάρχει η αγωνία αλλά υπάρχει και το καθήκον που πρέπει να εκτελείται. Η κοινωνία μας χρειάζεται και θα μας χρειαστεί και στο μέλλον. Υπηρετούμε τη δημόσια υγεία και φαινόμαστε στα δύσκολα. Είμαστε σαν το στρατιώτη που πρέπει να πολεμήσει και να είναι στην πρώτη γραμμή ακόμα κι αν χρειαστεί να χάσει και τη ζωή του. Παίρνουμε κι εμείς τα μέτρα μας και φοράμε τις μάσκες μας και τις στολές μας».
Για το θέμα της αναχώρησης πολλών γιατρών από την Ελλάδα στο εξωτερικό ο κ. Θεοδόσης Συγούρος είπε ότι γίνεται μαζικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί από το κράτος με μία διαφορετική πολιτική. «Αυτό επιβάλλεται. Επίσης στις νησιωτικές περιοχές χρειάζεται άλλη πολιτική. Ο δημόσιος τομέας έχει υποβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τη διάλυση των μισθών και τη διαρροή των επιστημόνων στο εξωτερικό. Οι μισθοί κόπηκαν στη μέση και οι εφημερίες έγιναν εφημερίες πείνας. Οι γιατροί που μένουν στο σύστημα ίσως είναι και ήρωες γι’ αυτό και βλέπετε ότι οι νέοι δεν έρχονται. Εγώ ήμουν ο τελευταίος επιμελητής που ήλθα στη Ζάκυνθο το 2009».
Για το μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο για τον ιό ο κ. Συγούρος Θεοδόσης είπε ότι η Ζάκυνθος έχει πλεονέκτημα με τον αυτόματο αναλυτή για κορονοϊό και έτσι έφυγε ένα άγχος από τους γιατρούς γιατί η διάγνωση της νόσου τώρα γίνεται μέσα σε μία ώρα. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος με το μηχάνημα και τα περιστατικά διακινούνται ταχύτατα.
Η χρήση του μηχανήματος γίνεται με φειδώ και όταν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να νοσεί γιατί υπάρχει μεγάλο λειτουργικό κόστος. Το καλό είναι ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν έχουμε πολλά εμπύρετα περιστατικά κι αν κάποιος έχει υποψία λοίμωξης πρέπει να γίνει το τεστ».
Σε μάχιμες κλινικές του Νοσοκομείου μας χρειάζονται γιατροί, επεσήμανε ο κ. Θεοδόσης
Για το πολύ σημαντικό ζήτημα της έλλειψης γιατρών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο κ. Θεοδόσης ανέφερε πως μπορεί να ήλθαν νοσηλευτές και νέα παιδιά, αλλά η κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό είναι κεντρικό θέμα και χρειάζεται συνολική πολιτική.
«Οι βουλευτές των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών πρέπει να ενωθούν και να πιέσουν το υπουργείο. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να έλθουν οι νέοι γιατροί όπως αύξηση μισθών, επίδομα ενοικίου κλπ. Το ότι οι νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό λέει πολλά από μόνο του» κατέληξε ο κ. Θεοδόσης.

(Στην φωτογραφία ο κ. Θεοδόσης με τη στολή για COVID -19).
Της Αγγελικής Ξενόφου