Το θέμα της φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού από τα νησιά του Ιονίου για την Τράπεζα Σπόρων και τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, έφερε στη δημοσιότητα ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παύλος Μπουχάγιερ ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τις προσπάθειες που γίνονται.

Ο κ. Παύλος Μπουχάγιερ είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αναφέρθηκε σε μία σωστή πολιτική επιλογή της Περιφέρειας Ιονίων νήσων για τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση παλαιού γενετικού υλικού που υπάρχει στα νησιά μας.
«Πάμε καλά και έχουμε εντοπίσει αρκετά πράγματα σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Η δουλειά θα μορφοποιηθεί και οι σπόροι θα αποθηκευτούν για να προστατευθούν από τη διάβρωση του χρόνου. Μετά θα διανεμηθούν σ ερασιτέχνες αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν.
Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από παλιά κι εγώ συγκέντρωσα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη παλιές ποικιλίες αμπελιού, περίπου 40 που ήταν έτοιμες να εξαφανιστούν» είπε ο καθηγητής.
Ο κ. Μπουχάγιερ πριν από λίγες ημέρες ήταν στη Ζάκυνθο και εντόπισε τα δύο είδη πεπονιού, την κράμβη, το μπροκολίνι, αυτά για την αρχή. Επίσης είπε ότι υπάρχει και η φράουλα Ζακύνθου για την οποία έλαβε σπόρο από την οικογένεια Αμπελά που την καλλιεργεί.
«Στην Κεφαλονιά βρέθηκαν κάποιες παλιές ποικιλίες ντομάτας, χαρακτηριστικές για το άρωμα και για τη γεύση τους. Το ίδιο γίνεται και στα άλλα νησιά, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα» συμπλήρωσε ο κ. Μπουχάγιερ.
Στο οικονομικό μέρος υπάρχει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Μιλώντας για τη ζακυνθινή σταφίδα ο κ. Μπουχάγιερ είπε ότι «παρακμάζει και άρα δεν είναι θέμα της παλιάς ποικιλίας, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα, υπάρχει ανταγωνισμός, έλλειψη εργατικών χεριών κλπ. Χρειάζεται άλλη προσέγγιση και το γεωπόνο στο χωράφι» εξήγησε ο καθηγητής.
Το πρόγραμμα
Το έργο «Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων» γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)” και χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας V-A Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο υλοποιείται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023. Το έργο ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παύλο Μπουχάγιερ.
Οι δράσεις του έργου είναι:
1. Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού,
2. Καταγραφή ιστορικών και καλλιεργητικών παραμέτρων,
3. Βοτανική ταυτοποίηση των δειγμάτων,
4. Εφαρμογή συστήματος κωδικοποίησης,
5. Επιλογή προγραμμάτων αναπολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού,
6. Εκπαίδευση χρηστών για αναπολλαπλασιασμό,
7. Αναπολλαπλασιασμός ιδιαίτερα σπάνιων σπόρων σε κτήμα,
8. Δημιουργία δικτύου ενδιαφερομένων μερών (Stakeholders) σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς / αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς κ.α. συλλογικότητες,
9. Πρόγραμμα δημοσιότητας (συνεντεύξεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις) και δημιουργία άτυπου δικτύου παραγωγών,
10. Λειτουργία προσωρινού Γραφείου Εξυπηρέτησης της Τράπεζα Σπόρων.
Πώς έχει προχωρήσει έως τώρα το έργο: Έχουν γίνει επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου. Εκεί έγιναν συναντήσεις με αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν παλιές ποικιλίες. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν παλιές ποικιλίες και έτσι αυτές διατηρούνται. Επίσης από τις συνεντεύξεις με τους παραγωγούς εντοπίζονται θέματα για τα οποία χρειάζεται υποστήριξη προς αυτούς, όπως είναι θέματα ψεκασμών και λήψης μέτρων προστασίας από τους επαγγελματίες ψεκαστές.
Όσον αφορά τους σπόρους που έχουν συλλεχθεί, αυτοί θα καλλιεργηθούν σε αγρόκτημα ώστε να παραχθούν νέα φυτά, θα γίνει βοτανική περιγραφή των φυτών και θα παραχθεί σπόρος ώστε να δωθεί σε άλλους ενδιαφερόμενους αγρότες.