Ζάκυνθος

Στο “κόκκινο” για πυρκαγιές σήμερα η Ζάκυνθος – Απαγόρευση κυκλοφορίας στους δασικούς δρόμους

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ζακύνθου για να αντιμετωπίσουν τυχόν πυρκαγιές που θα ξεσπάσουν και σήμερα θεωρείται η πιο επικίνδυνη ημέρα καθώς τη μεγάλη ζέστη θα συνοδεύουν και δυνατοί άνεμοι.


Οι περιπολίες σε όλο το νησί συνεχίζονται και ταυτόχρονα έχουμε σε καθημερινή βάση συνεδριάσεις του Συντονιστικού για έκτακτα περιστατικά.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως μ ε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.


Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Λίγο πριν τις 21:30 χθες το βράδυ στάλθηκε και από το 112 σχετικό μήνυμα στα κινητά των πολιτών όλης της χώρας.


Η Πολιτική Προστασία κάνει έκκληση για τήρηση των μέτρων ώστε να μην προκύψουν και στο νησί μας καταστροφικές πυρκαγιές ενώ υπενθυμίζει πως σήμερα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιάς.
Σήμερα το πρωί έγινε κι άλλη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για να εξεταστεί ο βαθμός ετοιμότητας που υπάρχει σε όλο το νησί. Ο Δήμος είναι στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τις υδροφόρες και νερό, ενώ έχει συνεργασία με την Πυροσβεστική την οποία τροφοδοτεί συνεχώς με ότι ζητήσει.


Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:
Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Παρασκευή 6-8-2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 ) για τη Ζάκυνθο.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε Κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Υπενθυμίζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, από ώρες 18:00 το απόγευμα έως 06:00 το πρωί της επομένης ημέρας, καθώς και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού) καθ΄όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 στους κάτωθι δασικούς δρόμους και στις περιοχές :
Βασιλικός, Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτι, Γαλάρο, Άγιοι Πάντες, Δράκας, Σκουλικάδο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Λαγοπόδο, Μαχαιράδο, Καταστάρι, Κερί, Μαραθίας, Απελάτι, Αγαλάς, Λιθακιά, Κοιλιωμένο, Μαριές, Αγ. Λέων, Γύρι, Εξωχώρα, Λούχα, Ορθονιές, Αναφωνήτρια, Βολίμες, Άνω Βολίμες, Καλαμάκι, Μπόχαλη, Γαϊτάνι, Ζακυνθίων,


ή μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *