Οικονομία

Στο 11% “σκαρφάλωσε” τον Μάϊο ο πληθωρισμός

Δυσμενέστερα είναι τα στοιχεία από την πορεία του δείκτη τιμών καταναλώτη τον Μάϊο μήνα μετά από αυτά που έγιναν γNVστά τον Απρίλιο.


Οι ανατιμήσεις στην αγορά επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια για την πορεία του πληθωρισμού για εφέτος όπου τον Μάιο μπορεί να ξεπεράσει κατα πολύ το 11% στην Ελλάδα.


Τα χστοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη και η εγχώρια αλματώδης αύξηση των τιμών σε καύσιμα και βασικά προϊόντα προμηνύουν ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών.


ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ


Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει τις πάγιες δαπάνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπου ειδικά οι δαπάνες μετακίνησης – λόγω της εκτόξευσης της βενζίνης – έχουν σημειώσει άλμα. Από τον Φεβρουάριο η τιμή της αμόλυβδης έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% και η αγορά κρούει τον κώδωνα για αύξηση της βενζίνης πανω απο τα 3 ευρώ το λίτρο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης από τα 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, εκτοξεύτηκε στις 30 Μαΐου στα 2,277 ευρώ το λίτρο.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του προμηνύοντας την καταγραφή διψήφιων ποσοστών για τους επόμενους μήνες αναμένοντας αποκλιμάκωση προς το 2023.
Η ένταση της ακρίβειας βάζει στο τραπέζι της κυβέρνησης την επεξεργασία διαφόρων εναλλακτικών σχεδίων για την απορρόφηση του κόστους βάσει των αντοχών της οικονομίας.


ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί στις διαδοχικές αυτές εξωγενείς κρίσεις: τα 43 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης κατά της υγειονομικής κρίσης, οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατ. ευρώ και η διπλή αύξηση 9,7% του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.


Προ ημερών, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα φωτογράφιζε την κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού το φθινόπωρο και ο στόχος είναι να σβήσει η φωτιά που βάζουν οι τιμές της βενζίνης στα εισοδήματα των καταναλωτών.


Στα σενάρια είναι η επέκταση του fuel pass, ενδεχομένως κάποιο εφάπαξ βοήθημα και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται στοχευμένα μέτρα περί τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν κλειδώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *