Σε φάση προετοιμασίας για τη συνεδρίασή του βρίσκεται το Συντονιστικό Όργανο του νομού και το θέμα είναι η αντιπυρική περίοδος που αρχίζει από τον άλλο μήνα.
Σε δηλώσεις της η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει εκτεταμένοι καθαρισμοί στους επαρχιακούς δρόμους.

«Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και συνεχίζουμε στη διάρκεια του καλοκαιριού γιατί χρειάζεται και η συντήρηση. Το προηγούμενο διάστημα καθαρίστηκε ο δρόμος του αεροδρομίου λόγω της τουριστικής περιόδου και αυτές οι δουλειές γίνονται από τις Τεχνικές υπηρεσίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν χειμώνα και καλοκαίρι. Επίσης ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών σε μεγάλο βαθμό γιατί παίζει ρόλο και το σημείο στο οποίο πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις, ενώ καλό είναι να μας βοηθούν και οι συμπολίτες μας γιατί δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζουμε όλα» είπε η κ. Μουζάκη.
Σε ερώτημα για τον διαθέσιμο εξοπλισμό η κ. Μουζάκη ανέφερε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου δεν έχει δικά της μηχανήματα ούτε η Πολιτική Προστασία και ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να συνάπτουμε συμβάσεις με ιδιώτες για να αντιμετωπίζουμε ότι συμβαίνει».
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού (η οποία θα γίνει αύριο το απόγευμα) η κ. Μουζάκη είπε: «Για το καλοκαίρι τώρα, εμείς θα προγραμματίσουμε την μεθεπόμενη εβδομάδα τη σύγκληση του Συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας για να συζητήσουμε όλοι οι συμμετέχοντες. Ο καθένας θα πει τι έχει κάνει καθώς την 1η Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και τα προβλήματα είναι πολλά.
Σύμφωνα με το έγγραφο που λαμβάνουμε κάθε χρόνο από την Πυροσβεστική υπηρεσία για έλεγχο και συντήρηση του οδικού δικτύου ώστε να διευκολυνθεί το έργο της, υπάρχουν προβλήματα και μας ανησυχεί το γεγονός πως όλος ο ορεινός όγκος έχει πολύ καύσιμη ύλη από την περίοδο του «ΙΑΝΟΥ. Επίσης από τις πολλές βροχές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δασικούς δρόμους και υπάρχει αδυναμία προσέγγισης των πυροσβεστικών οχημάτων στα βουνά. Σε περίπτωση μίας πυρκαγιάς αδυνατούν να πλησιάσουν. Στην τελευταία φωτιά που είχαμε στο Σκοπό ένα πυροσβεστικό εγκλωβίστηκε και κινδύνευσαν οι πυροσβέστεες που ήταν μέσα, επίσης κινδύνευσε και το μηχάνημα που στείλαμε για να τους βγάλει από εκείνο το σημείο.
Η κατάσταση στα ορεινά είναι τραγική γιατί υπάρχουν κορμοί και μεγάλα ξερά κλαδιά που παραμένουν κι αυτά είναι καύσιμη ύλη.
Τα χωριά Κοιλιωμένος.Μαριές, Εξωχώρα, Αγ. Λέοντας, Αναφωνήτρια μέσα στις δασικές τους εκτάσεις είναι μία εν δυνάμει πυριτιδαποθήκη. Ο Διοικητής της ΠΥΖ το έχει τονίσει για το μέγεθος του προβλήματος. Κάτι πρέπει να γίνει».
Το νησί μας μπαίνει στις περιοχές που θα έχουν αυξημένη επιτήρηση για τις φωτιές και για το θέμα η κ. Μουζάκη είπε: «Επίσης πρέπει να πούμε πως χθες μας κοινοποιήθηκε μία απόφαση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και η Ζάκυνθος κατατάχθηκε στις περιοχές ειδικής πολιτικής κινητοποίησης. Αυτό σημαίνει πως είμαστε μία περιοχή επικίνδυνη για να προκληθεί πυρκαγιά, έχουμε και ιστορικό. Αυτό είχε γίνει και πέρυσι για 2 μήνες. Με την εν λόγω απόφαση του ΓΓΠΠ δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να κινηθούν με διαδικασίες fast track χωρίς χρονοτριβή για να καθαριστούν τα δάση και όποιες περιοχές έχουν πρόβλημα».
Επιπλέον η υπεύθυνη της Π. Προστασίας είπε ότι «Κάθε χρόνο το ΥΠ.ΕΣ. δίνει χρήματα για να προβαίνει σε καθαρισμούς ο Δήμος και για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων. Το ποσό είναι περίπου 140 χιλιάδες ευρώ που στέλνουν στο Δήμο της Ζακύνθου κάθε χρόνο».
Σημαντικό είναι να επισημανθεί πως χρειάζεται ειδική μέριμνα για την περιοχή της Μπόχαλης και η κ. Μουζάκη εξήγησε τα ακόλουθα: «Στις περιοχές που έχουν προβλήματα πρέπει να βάλουμε τη Μπόχαλη, ο δρόμος γύρω από το κάστρο στην παλιά Κάναλο, εκεί χρειάζεται και καθαρισμός και επισκευή του δρόμου που έχει υποστεί καθίζηση. Γιατί αν μπει μία φωτιά στο Κάστρο δεν θα έχουμε πρόσβαση για να την σβήσουμε».