Ζάκυνθος

Στήριξη της κτηνοτροφίας και των τυροκομείων της Ζακύνθου

Εκδήλωση προβολής και στήριξης της τοπικής κτηνοτροφίας έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έξω από το Διοικητήριο και εκεί οι οργανωτές μίλησαν για τα τυροκομεία του νησιού και το εκλεκτό τυρί που παρασκευάζουν.

Η εκδήλωσε ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του προγράμματος  INTERREG MobiLab και παρουσιάστηκε από υπευθύνους του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών.

Την διαδικασία του συντονισμού ανέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου η οποία περιέγραψε αυτά που γίνονται για τη στήριξη του τομέα από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων και ακολούθως ο σύμβουλος  της ΠΕΖ Διονύσιος Πλέσσας μετέφερε το χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καποδίστρια.

Η κεντρική ομιλήτρια Λουκία Αικατερινιάδου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για τη Ζάκυνθο και είπε ότι στο νησί μας είχε άριστους συνεργάτες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Η κ. Αικατερινιάδου έδωσε έμφαση στο πρόβατο φυλής Ζακύνθου για το οποίο είπε ότι ίσως να προέρχεται από την Ιταλία και να μεταφέρθηκε την περίοδο της ενετικής κατοχής καθώς μοιάζει με φυλή της Ιταλίας. Για τα παραδοσιακά τυριά του νησιού μας (όπως το λαδοτύρι)  είπε ότι παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα και ανέφερε ότι πρέπει να συσταθεί ομάδα προβατοτρόφων Ζακύνθου. Επίσης μίλησε για την έλλειψη Σφαγείων η οποία αυξάνει την τιμή του κρέατος.

 Ακολούθησε προβολή ταινίας στην οποία παρουσιάστηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και τυροκομεία του νησιού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία των τοπικών τυριών από τα τυροκομεία Μπάστας Παναγιώτης (Σταματέος), Κατσαρός Διονύσιος Τυροκομείο Ζακύνθου, Αγρόκτημα Κορίνα και Γαλακτοκομική Ζακύνθου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Τυροκομείο Μπάστα.

Α.Ξ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *