Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι διαβουλεύσεις επιχειρηματιών, κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών παραγόντων αναφορικά με την διακοπή της πρόσβασης στον κόλπο του “ναυαγίου” η οποία έλαβε πλέον τη μορφή νόμου που πέρασε την Παρασκευή στο ΦΕΚ, με την κοινή υπουργική απόφαση αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας πριν από λίγες ημέρες.
Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους επιχειρηματίες των ημεροπλοίων που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές στην περιοχή και εκδηλώνονται με παραστάσεις σε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ή του κυβερνώντος κόμmατος.
Αυτή καθ’ αυτή η απόφαση εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης να αποτρέψει ένα νέο ατύχημα σε μια περιοχή που σύμφωνα με το νόμο, την ευθύνη έχουν μόνο τα υπουργεία Τουρισμού, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας, ενώ η σπουδή να κλείσει το ναυάγιο υπό το βάrος των εντολών του Oργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και Σχεδιασμού (ΟΑΣΠ) εντείνει την φημολογία ότι οι σεισμολόγοι ενδέχεται να αναμένουν κάποιο μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήρθε από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ των άλλων:
“Η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την “λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου” χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της.
Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να προσδιορίσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, βάσει των επιστημονικών παρατηρήσεων της ομάδας του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο οι μέχρι σήμερα συνθήκες επισκεψιμότητας είναι απαγορευτικές αλλά η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση.”

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΚΚΑ
Υπό το βάρος των πιέσεων και των αντιδράσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:
“Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας, που ουσιαστικά επεξεργάζεται και το κύμα και δίνει όλο αυτό το βότσαλο και τα νερά τα πολύ διάφανα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο ναυάγιο το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις”. “Είμαστε σε μια διαδικασία έτσι ώστε να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το ναυάγιο από τους επαγγελματίες και τους τουρίστες. Είμαστε σε μια γόνιμη συζήτηση και με τους κατοίκους της Ζακύνθου αλλά και με τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη και τα αρμόδια υπουργεία. Θεωρώ ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για όλους, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και αντίκτυπο στους κατοίκους της Ζακύνθου και από την άλλη μεριά να υπάρχει και η απαιτούμενη ασφάλεια των τουριστών. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κανένα ατύχημα αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή” κατέληξε.

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ προκύπτει ότι ο κ. Λέκκας αναμένει να λάβει σαφή δείγματα γραφής ότι έχουν σταματήσει οι κατολισθήσεις που όπως αναφέρει βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αναμένει επίσης ο άτυπος διάλογος που γίνεται κυρίως με τους επιχειρηματίες να καταλήξει σε μέτρα αποδοχή των υποδείξεων που κάνει ο ΟΑΣΠ.
Προφανές από τα παραπάνω είναι ότι, όταν θα σταματήσουν οι κατολισθήσεις και δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι από τις βροχοπτώσεις, ίσως τότε επέλθει χαλάρωση των μέτρων στην κατεύθυνση να αποβιβάζονται κατά διαστήματα λίγοι τουρίστες στην ακτή.