Χθες το μεσημέρι έφτασαν στο νησί μας προκειμένου να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο Ζακύνθου οι υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο των τουριστών που φτάνουν από αύριο στο νησί μας με πτήσεις του Εξωτερικού.
Αν και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς το κλιμάκιο θα έφτανε στο νησί μας την περασμένη Κυριακή 28 Ιουνίου, η άφιξή τους έγινε χθες το μεσημέρι.

Το κλιμάκιο αποτελείται από 5 άτομα που είναι ένας γιατρός και 4 νοσηλευτές των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται διοικητικά από αστυνομικούς και πυροσβέστες.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια καθώς όλοι οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor), που αποτελεί το «διαβατήριο» τους για την είσοδο στην Ελλάδα. Η φόρμα αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την χώρα προέλευσης, για τις πτήσεις transit που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κτλ και με βάση αυτή θα αποφασίζεται αν είναι αναγκαίο να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος.
Για το νησί μας θα πραγματοποιούνται ημερησίως 250 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε τουρίστες που θα φθάνουν στο νησί, 100 στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς και 400 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρα, ενώ όπως έγινε γνωστό πως ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την αύξηση των εισερχόμενων τουριστών.
Οι πρώτοι τουρίστες
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τις προγραμματισμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, το πρώτο αεροσκάφος από το εξωτερικό έρχεται στο νησί μας το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουλίου από το αεροδρόμιο της Πράγας. Την ίδια ημέρα υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις από Ολλανδία και από Γερμανία, ενώ η προγραμματισμένη πτήση από Μ. Βρετανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί λόγω των περιορισμών που υπάρχουν σε ισχύ.
Ας σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι του αεροδρομίου κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση για τον τελικό αριθμό των πτήσεων και των αφίξεων μέχρι και να προσγειωθούν οι πρώτες αφίξεις, τονίζοντας πως τα πάντα είναι ρευστά.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.
Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.