Ζάκυνθος

Στη Βουλή η λειτουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

Απαντήσεις για την λειτουργία του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Ιονίων Νήσων αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, μετά από ερώτηση που έχει καταθέσει για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και του τέως Υπουργού  Περιβάλλοντος  της προηγούμενης Κυβέρνησης  Σ. Φάμελλου  είχε κατατεθεί τον περασμένο Αύγουστο με τίτλο ««Παράβαση νομιμότητας και οι αδιαφανείς διαδικασίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος στο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων» και  απευθυνόταν στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. 

Η ερώτηση αλλά και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων αφορούσε την νομιμότητα συγκρότησης της Γενικής Συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη δημοπράτηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο θυμίζουμε πως το έργο της κατασκευής της ΟΕΔΑ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, αφού ο διαγωνισμός είχε γίνει από τον Δήμο Ζακύνθου και το ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου.

Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες  μόνο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ενδιαφέρον στρέφεται στις απαντήσεις που θα δοθούν μέσα στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην συζήτηση που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τη Δευτέρα.

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων που απαντώντας σχετικά με την σύμβαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ με την εταιρεία ΔΙΑΔΥΜΑ σημειώνει γενικά πως οι έλεγχοι από την Αρχή γίνονται δειγματοληπτικά ωστόσο «λαμβάνει υπόψη τα καταγγελλόμενα για περεταίρω επεξεργασία» 

Απαντήσεις δόθηκαν και από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης  του Υπουργείου  Ανάπτυξης που μεταξύ άλλων σημειώνει πως η σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ είναι σύμφωνη με το Νόμο και αφορά την διευκόλυνση του έργου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

«Επισημαίνεται, ότι η ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 και τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 για συνεργασία μεταξύ Φορέων του Δημοσίου με σκοπό, διά της συνένωσης των μέσων που διαθέτουν ο καθένας, την από κοινού εκτέλεση της δημόσιας αποστολής τους»  απαντά η Υπηρεσία.

Το θέμα της νομιμότητας του Περιφερειακού Φορέα επανέρχεται στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου από την αντιπολίτευση και η περιφερειακή αρχή έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία την αντίδρασή της για εμπόδια που μπαίνουν από την μειοψηφία σε μια σημαντική προσπάθεια οριστικής λύσης στο πρόβλημα των απορριμμάτων.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *