Ζάκυνθος

Σταθερά τα τέλη αποχέτευσης και ύδρευσης για τη νέα χρονιά

Ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΖ για το 2021 , ο οποίος εγκρίθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας από το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης κατά πλειοψηφία. Αν και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν σταθερά  για το 2021 χωρίς αυξομειώσεις σε σχέση  με το 2020, αντικείμενο πιεστικών ερωτημάτων από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Παναγιώτη Αβράμη, ήταν ο λόγος που για την νέα χρονιά προβλέπεται μια αύξηση ύψους 700.000 ευρώ στα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με πέρυσι.

Ξεπερνά τα 18εκ ευρω ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΖ για το 2021

Τα ερωτήματα του κ. Αβράμη δεν μπόρεσαν να απαντηθούν καθώς στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης δεν παρέστη κανείς από τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης. Το γεγονός αυτό στηλιτεύτηκε έντονα από τον Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Γ. Ζαρκάδη, ο οποίος υπογράμμισε πως η εισήγηση έγινε με προχειρότητα, με αρκετές ανακρίβειες όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αναφέρει την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού  στη Δημοτική Επιχείρηση που θα κάνει μελέτες αλλά και χωρίς να παρευρίσκεται ο εισηγητής που υπογράφει τον προϋπολογισμό για να απαντήσει στα ερωτήματα των συμβούλων.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ και Δήμαρχος Ν. Αρετάκης αναγνώρισε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα ωστόσο κάλεσε το σώμα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής. Σημείωσε πως τα ερωτήματα του κ. Αβράμη θα τεθούν προς διερεύνηση και ανέφερε πως η αύξηση των δαπανών οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού από τη ΔΕΥΑΖ, που σήμερα δεν υπάρχει. Τόνισε δε πως ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που γίνονταν για την μίσθωση μηχανημάτων, σήμερα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, μια που η Δημοτική Επιχείρηση καλύπτει τις ανάγκες της από τα μηχανήματα του Δήμου.

Αναπάντητα ερωτήματα για αύξηση των δαπανών λόγω της απουσίας εκπροσώπου της Οικονομικής Υπηρεσίας

Όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Αβράμη να δηλώνει «παρόν» και να θέτει ζητήματα για την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υπαλλήλους σε διεκδικήσεις τους και πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό.

Ακολουθεί η εισήγηση της υπηρεσίας προς το διοικητικό συμβούλιο που προκάλεσε τις ενστάσεις του κ. Ζαρκάδη, τόσο ως προς την αναφορά στην συγκράτηση των δαπανών όσο και ως προς την αναφορά στην ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού στη ΔΕΥΑΖ.
¨Ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων έτους 2021 της ΔΕΥΑΖΑ χαρακτηρίζεται κύρια από την προοπτική συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών οι οποίες προϋπολογίζονται στο ποσό των 7.117.000 ευρώ. Αυτή η συγκράτηση δαπανών καθίσταται επιτακτική λόγω της μηδενικής αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής. Την επιχείρηση προβληματίζει ιδιαίτερα η σημαντική επίπτωση προς τα κάτω στον τομέα των εσόδων που παρατηρείται το 2020 και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη το 2021 και οφείλεται στην πανδημία που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Για τις προμήθειες αναλώσιμων και υλικών απαραίτητων στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης θα επιδιωχθεί μέσα από τη διαδικασία διαγωνισμών να επιτύχουμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις ώστε με την επακόλουθη λόγω των εκπτώσεων εξοικονόμηση πόρων η επιχείρηση να μπορέσει να ξεπληρώσει συσσωρευμένα χρέη παλιότερων ετών.

Στο κομμάτι των έργων για τα οποία εκτενώς αναφερθήκαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση κατά την  ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, σκοπός μας επαναλαμβάνω και πάλι είναι ο προγραμματισμός έργων στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης απαραίτητων για την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα εκτέλεση του κοινωφελούς μας έργου. Με την πλήρη λειτουργία του κεντρικού αγωγού υδροδότησης έχει εξασφαλιστεί η συνεχής και χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος υδροδότηση του νησιού. Συνεπώς προσβλέπουμε στην σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους αντιμετώπισης των μεγάλων βλαβών του παρελθόντος, πόροι οι οποίοι θα αξιοποιηθούν σε έργα σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μας.

Το γενικό σύνολο εξόδων και έργων του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 18.040.8126,49 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τα επιχορηγούμενα από εθνικούς πόρους έργα στο ποσό των 9.266.816,49 ευρω. Έχουμε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό να ολοκληρώσουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε κονδύλια από επενδυτικά προγράμματα. Θα ζητήσουμε και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα στη διεκδίκηση επιχορηγούμενων έργων.

Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό ως προς τα κονδύλια του και κινείται στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας την οποία βιώνουμε, βάζοντας σαν προτεραιότητα την επίτευξη της παροχής των καλύτερων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Το σύνολο των έργων τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό έχουν σκοπό να προσδώσουν δυναμική ανάπτυξη στην επιχείρηση με ορίζοντα 5ετίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *