Στα τρία χωρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύνοδο της Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο με ένα μέρος υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποχωρεί, ένα υπό την ΄Εφη Αξτσιόγλου να παραμένει ως εσωκομματική αντιπολίτευση και η περί τον κ. Στέφανο Κασσελάκη ηγεσία να ομνύει στο όνομα της ενότητας του κόμματος.
«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή.
Στον απόηχο της αποχώρησης των μελών της «Ομπρέλας» από το κόμμα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε οι δυο βουλευτές που συγκαταλέγονται μεταξύ των αποχωρήσαντων, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.
Όσον αφορά στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος».
Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ 46
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την «Ομπρέλα» να αποχωρεί επισήμως με αιχμές και σκληρή κριτική κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος. Το κείμενο υπογράφουν 46 μέλη της Ομπρέλας, ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτές του κόμματος, Πέτυ Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης ξεχωρίζουν οι υπογραφές του Νίκου Φίλη, του Νίκου Βούτση, του Ανδρέα Ξανθού, του Πάνου Σκουρλέτη, του Θοδωρή Δρίτσα, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και άλλων μελών της που τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μία νέα κίνηση που θα εκπροσωπήσει τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Τα μέλη της Ομπρέλας, στο κείμενό τους, σημειώνουν ότι, η εξαγγελία Κασσελάκη για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», κατηγορώντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «βοναπαρτισμό» και «τραμπισμό» ενώ χαρακτήρισαν τη χθεσινή ομιλία του «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς». Στο κείμενο αποχώρησής τους από το κόμμα οι 46 αναφέρονται και στην «μετατόπιση», όπως λένε, του ΣΥΡΙΖΑ, από την Αριστερά, στον «χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής» και δίνουν ως παραδείγματα, την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την ανακοίνωση του κόμματος για τον πόλεμο στο Ισραήλ, τη «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για τα όσα έπραξε η Αριστερά την περίοδο 2011 – 2015. Κάνουν λόγο και για «τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό, μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΤΣΙΟΓΛΟΥ
Σκληρή κριτική ασκούν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κείμενο που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας παράλληλα την αποχώρησή τους χθες από τη συνεδρίαση του οργάνου. Το κείμενο υπογράφουν: Σία Αναγνωστοπούλο, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
Συνεχίζοντας εξηγούν την αποχώρησή τους από τη χθεσινή συνεδρίαση: «Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το “δημοψήφισμα” καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών “δημοψηφισμάτων“. Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Όχι σε κενό.
Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.
Θα αλλάξουν και στέκι στη Χώρα,τώρα που διασπαστηκαν?