Ελλάδα

Στα σκαριά πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών

 Nέο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς βρίσκεται προ των πυλών και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα. Το εν λόγω πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων θα έχει κοινά χαρακτηριστικά- σ’ό,τι αφορά τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τις διαδικασίες- με τα ήδη πετυχημένα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω Συσκευή».

Η επέκταση του μοντέλου «Αλλάζω Συσκευή» και της κρατικής επιδότησης στους παλαιού τύπου θερμοσίφωνες, αποτελούσε πάγιο αίτημα τού εγχώριου κλάδου που κατασκευάζει και εμπορεύεται ηλιακούς σύγχρονης τεχνολογίας. Ο εν λόγω κλάδος υποστήριζε ορθώς ότι αποτελούσε μεγάλη «αστοχία» ο αρχικός παραγκωνισμός των θερμοσιφώνων από τα παραπάνω προγράμματα: πρώτον διότι η αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει στους καταναλωτές ισχυρή εξοικονόμηση ρεύματος (τουλάχιστον 60%) και δεύτερον θα παρείχε ουσιαστική στήριξη στην εγχώρια αγορά και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο.

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο REPowerEU και η εφαρμογή του δρομολογήθηκε, μετά τις αποφάσεις του Ecofin για ενσωμάτωση του δεύτερου, στα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs).  Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι θα «απελευθερωθούν» λίαν συντόμως, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο υπουργείο Ενέργειας να «τρέξει» το νέο πρόγραμμα έως το τέλος του 2022.

Παρόμοια εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών συσκευών

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Τα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα θα προσομοιάζουν με εκείνα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι η αίτηση θα υποβάλλεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr, ενώ δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Θυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα για τις ηλεκτρικές συσκευές, κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *