Σε σειρά σημαντικών προβλημάτων για τους αγρότες αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος έδωσε έμφαση στη μείωση των επιδοτήσεων και στην μεγάλη αύξηση των αγροτικών εφοδίων.
«Η χρονιά φέτος είναι δύσκολη αλλά πότε ήταν εύκολες χρονιές για τους αγρότες… Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν και φέτος και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε. Δεν έχω σαφή εικόνα γιατί έγινε αυτό, καθώς δεν μπορούμε άμεσα να μπούμε στο σύστημα, αλλά θα γνωρίζουμε στο προσεχές διάστημα. Εγώ περίμενα την οριζόντια μείωση του 30% από τον επόμενο χρόνο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ γιατί είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει αυτή η μείωση. Όμως, σύμφωνα με όσα μας έχουν πει οι αγρότες, υπάρχει μία σοβαρή μείωση και για φέτος. Τώρα δόθηκε η προκαταβολή της βασικής που είναι περίπου το 50% της συνολικής, για να μπορούν να υπολογίσουν οι αγρότες».
Τα προϊόντα
Αναφερόμενος στα τρία ζητήματα που φέρνου σε δεινή θέση τους αγρότες ο κ. Βισβάρδης είπε: «Η μείωση της επιδότησης είναι το πρώτο αρνητικό και το δεύτερο είναι ότι με τη σταφίδα έχουμε μία πολύ δύσκολη χρονιά, χωρίς να πρέπει να είναι έτσι. Το τρίτο αφορά το λάδι για το οποίο φαίνεται μία πολύ καλή χρονιά από άποψη τιμών. Η άνοδος της τιμής είναι για μένα ανησυχητική όσον αφορά τους καταναλωτές γιατί αν δεν μπορούν να αγοράσουν ελαιόλαδο, τότε προκύπτουν άλλα θέματα. Η παραγωγή του λαδιού και στη Ζάκυνθο φέτος θα είναι μειωμένη γιατί ο καύσωνας επηρέασε και μετά ήλθε ο δάκος ο οποίος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και θα υποβαθμίσει την ποιότητα του λαδιού».
Η δακοκτονία
Τα ζητήματα που σχετίζονται με την σωστή διεξαγωγή της δακοκτονίας ανέπτυξε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού και είπε: «Το θέμα της δακοκτονίας πρέπει να το συζητήσουμε επιτέλους συνολικά, για το πώς πρέπει να γίνεται η δακοκτονία, σε τι επίπεδο, πότε χρονικά, με ποια φάρμακα κλπ. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε για να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο».
Για την παρακράτηση του 2% της επιδότησης , χρήματα που πηγαίνουν υπέρ της δακοκτονίας, ο κ. Βισβάρδης είπε ότι «δεν είναι μεγάλο το ποσόν γιατί χωρίς δακοκτονία χάνονται πολύ περισσότερα χρήματα. Επομένως σε βάθος χρόνου πρέπει να κοιτάμε το σωστό μέτρο. Αν οι αγρότες έβλεπαν αποτέλεσμα δεν θα τους πείραζε το 2%. Το άλλο θέμα είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία γίνεται η δακοκτονία, γιατί με τον τρόπο που γίνεται δεν πετυχαίνει το αποτέλεσμα. Επομένως οι αγρότες αναρωτιούνται γιατί να τους κρατάνε το 2%, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα δαπανούσαν αν έκαναν οι ίδιοι τη δακοκτονία».
Ένα ακόμα θέμα που έθεσε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής που σχετίζεται με τα λιπάσματα, με τα φυτοφάρμακα, με τα καύσιμα, με τα εργατικά χέρια που δεν υπάρχουν κλπ. «Η αύξηση μπορεί να φτάνει το 30% και ο παραγωγός δεν έχει δει αντίκρυσμα στα προϊόντα του. Δεν υπάρχει αύξηση στον παραγωγό ούτε για τη σταφίδα ούτε για τα σταφύλια που τα τελευταία 30 χρόνια είναι ίδιες οι τιμές. Ούτε για το λάδι αν υπολογίσουμε τι θα συλλέξει και το θα βάλει στην τσέπη του σε σχέση με ότι έχει χαλάσει ο κάθε παραγωγός για να έχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Το υπουργείο γεωργίας ή το οικονομικών θα έπρεπε να έχει και το «κόστος του παραγωγού» για να γνωρίζει τι χρειάζεται ώστε να παραχθεί ένα προϊόν, αν το κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά να έχει αγροτική παραγωγή. Αλλιώς σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται».
Ο τουρισμός
Τέλος ο κ. Βισβάρδης αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη της Ζακύνθου και είπε: «Για τον τουρισμό θέλω να πω πως δεν είναι απέναντι στην αγροτική παραγωγή και εκτιμώ πως μπορούν να σταθούν και τα δύο πολύ καλά και μάλιστα συμπληρωματικά. Χρειάζεται όμως η κεντρική κατεύθυνση η οποία αν δεν υπάρχει δεν θα έχουμε αποτέλεσμα».