Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για μια αλλιώτικη παραμονή Πρωτοχρονιάς εξαιτίας των lockdown και άλλων περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ καθώς δεκάδες χώρες δίνουν μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού έως ότου εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι την Πρωτοχρονιά θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρώτη φορά λόγο για μια «μυστηριώδη» πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια έγινε γνωστή ως COVID-19.
Σύντομα η νόσος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.79 εκατομμυρίων ανθρώπων και πλήττοντας με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, οι προσπάθειες που έγιναν σε διεθνές επίπεδο από την επιστημονική κοινότητα βοήθησαν στο να αναπτυχθούν εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Μετά από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, το υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca ήταν το τρίτο που έλαβε έγκριση στον δυτικό κόσμο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατέγραψε την Τετάρτη 981 θανάτους και βρίσκεται αντιμέτωπο με μια έξαρση κρουσμάτων που σχετίζεται με ένα νέο στέλεχος του ιού, έχουν γίνει συστάσεις για αναβολή των εορτασμών για αργότερα μέσα στο 2021, καθώς ο κορωνοϊός «αγαπά τον συνωστισμό».
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 100.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για καταστολή των εορταστικών συναθροίσεων και άλλων εκδηλώσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η αστυνομία θα παρακολουθεί αυστηρά την τήρηση της ισχύουσας σε εθνικό επίπεδο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, στο πλαίσιο αυτού που περιέγραψε ως «μάχη κατά των παράνομων δημόσιων συναθροίσεων και του φαινομένου της αστικής βίας».
Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σε διάγγελμά της, ότι το 2020 ήταν μακράν η πιο δύσκολη χρονιά στα 15 χρόνια ηγεσίας της, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επικείμενοι μαζικοί εμβολιασμοί καθιστούν το 2021 μια χρονιά ελπίδας.
Επιπλέον, πόλεις των ΗΠΑ αλλάζουν τον τρόπο που θα υποδεχθούν το νέο έτος, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται σε έξαρση σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έχουν καταγραφεί 19.448.626 κρούσματα και 336.947 θάνατοι.
Ακόμη και μεγάλες πόλεις στην Ταιβάν περιορίζουν τους εορτασμούς για την υποδοχή του 2021 και συμβουλεύουν τους πολίτες να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και άλλες εκδηλώσεις από το σπίτι, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του νέου στελέχους που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.
Στο Σίντνεϊ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η εξάπλωση του κορωνοϊού αυξάνεται καθημερινά και έχει ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν τη διάσημη επίδειξη πυροτεχνημάτων τα μεσάνυχτα δίπλα στη θάλασσα. Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ και στη νότια πολιτεία της Βικτόρια.
Ωστόσο, στη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να μηδενίσει τα επίπεδα μόλυνσης μετά από ένα αυστηρό lockdown επτά εβδομάδων, τα σχέδια για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς προχωρούν κανονικά.
Πηγή: Guardian