Κοινωνία

Σημαντικές ζημιές στις οινοποιήσιμες ποικιλίες από τον καύσωνα του Αυγούστου

Στοιχεία από τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΛΓΑ στη Ζάκυνθο, σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε ο καύσωνας στα αμπέλια, παραθέτει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε από τον Βουλευτή κ. Α. Αβδελά στις 15 Σεπτεμβρίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Παν. Λιβανό.


Η απάντηση δόθηκε πριν από λίγες ημέρες και κάνει γνωστό πως υποβλήθηκαν συνολικά 806 δηλώσεις για τις οποίες έγιναν οι εκτιμήσεις από τον Οργανισμό και αυτό που τώρα αναμένεται είναι η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Η ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης ανέφερε μεταξύ άλλων: Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Ζακύνθου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου είχε ενσκήψει καύσωνας διαρκείας στο νησί, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είχε πλήξει και τις αγροτικές καλλιέργειες. Οι πληγείσες καλλιέργειες, ως επί το πλείστον, εκείνη την περίοδο, αφορούσαν στα σταφιδάμπελα, ιδιαιτέρως, δε, σε εκείνα των περιοχών Μαχαιράδο, Καταστάρι, Άνω και Κάτω Γερακάρι.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, προκειμένου να διαπιστώσετε το μέγεθος του πλήγματος του καύσωνα στα σταφιδάμπελα της Ζακύνθου, και ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να αναλάβετε για την οικονομική ενίσχυση των ως άνω καλλιεργητών, των οποίων η σοδειά έχει καταστραφεί;

Η απάντηση του ΕΛΓΑ αναφέρει:
Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τον καύσωνα τις πρώτες ημέρες του Aυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Ζακύνθου κυρίως σε αμπελοειδή διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 42 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 806 δηλώσεις.
Για τις ανωτέρω ζημιές το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας από τις εκτιμήσεις που διενεργήθηκαν παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές στις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών ενώ για την σταφίδα δεν προέκυψαν αποζημιώσημαποσοστά και ως εκ τούτου διενεργήθηκαν για αυτές δειγματοληπτικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.


Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ.
Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021, ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.


Πρέπει δεν να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν κοντά στους 17 μήνες.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *