Συνεχίζει την ανοδική πορεία η τιμή του ελαιολάδου. Μετά την μικρή πτώση, που σημειώθηκε το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος μπήκε δυναμικά, καταγράφοντας ρεκόρ στην τιμή ελαιόλαδου, σε συμφωνία, που «κλείστηκε» στη Λακωνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Ο.Τ., ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης συμφώνησε με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ/κιλό.
Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Αλλά και στη Ζάκυνθο η τιμή του προϊόντος κινείται ξανά στα ύψη. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποια “σκαμπανε- βάσματα” αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου πήρε ξανά ανοδική πορεία.
Λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της φετινής συγκομιδής του καρπού και οι παραγωγοί βρίσκονται σε θέση αναμονής προσδοκώντας ακόμα ηψηλότερη τιμή για να πουλήσουν το λάδι τους.
Είναι γνωστό πως η φετινή σοδειά ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην έχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου για να πουλήσουν με μια τέτοια υψηλή τιμή. Γι’αυτό το λόγο οι περισσότεροι στρέφονται στο να διαθέσουν μικρές ποσότητεςσε σε υψηλή τιμή τιμή ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερο όφελος ανά κιλό.
7,50 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Ο κ. Νίκος Σούλης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός δηλώνει σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στην Ζάκυνθο:
“Η τιμή του ελαιολάδου είναι στα 7, 50 ευρώ. Πιστεύω ότι θα έχουμε αύξηση.. Το που θα φτάσει η τιμή δεν το γνωρίζουμε. Το λάδι είχε πέσει αλλά μετά ξανά ανέβηκε. Αυτό οφείλετε στην ζήτηση. Οι έμποροι δημιουργούν ένα στάνταρ δηλαδή ένα νούμερο που θα μπορούν εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Δεν τους ήρθε αυτό το νούμερο και έτσι αναγκάστηκαν να αυξήσουν πάλι την τιμή. Αυτές είναι εμπορικές κινήσεις. Βέβαια έχουμε μια διαφορά από την Πελοπόννησο που κυμαίνεται περίπου στα 8 ευρώ γιατί εμείς έχουμε την δυσκολία της μετακίνησης του ελαιολάδου”.
Η ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ο κ. Νίκος Σούλης αναφέρεται στην νοθεία που γίνεται στο ελαιόλαδο:΄΄ Πάντα υπήρχε αυτή η νοθεία του ελαιολάδου. Δεν είναι σημερινό θέμα. Το κράτος πρέπει να προστατέψει την ποιότητα του λαδιού. Ο τρόπος προστασίας να είναι με μια εθνική διαχείριση γιατί είναι ένα ελληνικό προϊόν. Μέσα από διακρατικές συμφωνίες να γίνεται προώθηση του λαδιού μέσω ενός τελικού ελέγχου. Τότε θα καταλάβει ο καταναλωτής ότι δεν πρέπει να αγοράζει από εδώ και από εκεί τυχαία λάδι. Να κάνει τις αγορές του από συγκεκριμένα σημεία πώλησης΄΄.
Για την φετινή συγκομιδή κάνει λόγο ο κ. Ν. Σούλης:
“Δεν έχει τελειώσει ακόμα η συγκομιδή των ελιών αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών έχουν τελειώσει. Είναι 13 Δεκεμβρίου και έχουμε τελειώσει τις ελιές. Δυστυχώς, το φετινό λάδι δεν ήταν αρκετό για να το πουλήσουν. Ήταν για την αυτοκατανάλωση των αγροτών και αυτοί οι όποιοι έκαναν λίγο περισσότερο λάδι για να πουλήσουν, το έχουν κρατήσει. Η αγορά δεν κινείται. Δεν πουλάνε οι αγρότες. Ελάχιστοι πουλάνε πλέον. Οι παραγωγοί δεν χρειάζονται άμεσα χρήματα και περιμένουν ότι το λάδι θα ακριβύνει ακόμα”.
Η ΤΙΜΗ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ 8,50
Ο κ. Ν. Σούλης κάνει δική του τοποθέτηση όσον αφορά την τιμή του ελαιολάδου στην Ζάκυνθο:
“Πιστεύω ότι θα ανεβεί κι άλλο η τιμή. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε 10 ευρώ στην Ζάκυνθο αλλά το 8 ή και 8,50 ευρώ το έχω σίγουρο. Εφόσον, οι συνθήκες είναι αυτές που παρουσιάζονται σήμερα. Το καταναλωτικό κοινό έχει μια σταθερή κατανάλωση στο ελαιόλαδο και δεν έχει στραφεί σε άλλα προϊόντα όπως σπορέλαια”.