Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, που έχει στόχο -όπως επισημαίνεται- την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.
Με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης θεσπίζεται ο Οδηγός του Προγράμματος που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία κλπ. Οι βασικές προϋποθέσεις του προγράμματος ήταν γνωστές στους μηχανικούς εδώ και λίγες εβδομάδες με τη δημοσίευση του Οδηγού και αυτός ήταν ο λόγος που ο τεχνικός κόσμος της Δυτικής Ελλάδας ζητούσαν την παράταση της προθεσμίας όπως έγινε και για τις Περιφέρειες της Μακεδονίας προκειμένου η προετοιμασία για το πρόγραμμα να συμπέσει με την περίοδο του λοκ- ντάουν.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι πρώτες για τις οποίες “ανοίγει” το πρόγραμμα και οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι τα 10.330.000 ευρώ,
Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ζακύνθου Ι. Κονταράτος, αναφέρθηκε στο νέο αυτό πρόγραμμα , υποστηρίζοντας πως υπάρξουν πολλές σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο. Η μέγιστη επιχορήγηση φτάνει τα 50.000 Ευρώ, ενώ η επιλεξιμότητα είναι ανάλογη με το εισόδημα του δικαιούχου.
“Η υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα θα γίνει ανά Περιφέρεια ώστε να μην υπάρξει υπερφόρτωση του συστήματος. Για τη Ζάκυνθο που ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ημερομηνία έναρξης είναι 11 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά οι όροι του προγράμματος είναι πολύ καλοί καθώς τα ποσοστά επιχορήγησης καθορίζονται από εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον προβλέπεται ένα ποσοστό χρηματοδότησης 10% λόγω covid- 19. Η ελάχιστη επιδότηση που μπορεί να πάρει κάποιος είναι 45% και η μέγιστη 85%. Πρόκειται για επιδότηση χωρίς υποχρέωση επιστροφής της και αν το συνδυάσουμε με τη δυνατότητα άτοκης χρηματοδότησης, νομίζω πως μιλάμε για ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα” σημείωσε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του , τονίζοντας κάποια πολύ κρίσιμα σημεία για την επιλεξιμότητα των κατοικιών που θα επιχορηγηθούν.
Το πρώτο είναι να πρόκειται για κύρια κατοικία, που μπορεί να χρησιμοποιείται είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από τον ενοικιαστή ως τέτοια. Ο ιδιοκτήτης μπορεί είναι πλήρης κύριος, ψιλός κύριος ή επικαρπωτής.
Το δεύτερο σημείο αφορά την νομιμότητα της κατοικίας και αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει οικοδομική άδεια, ή υπαγωγή στο Νόμο περί αυθαιρέτων με την καταβολή του σχετικού προστίμου ενώ στις περιπτώσεις πολλών κτηρίων στη Ζάκυνθο πρέπει να υπάρχουν έγγραφα που να πιστοποιούν πως πρόκειται για προσεισμικό κτίσμα ή κτίσμα αρωγής.
Τέλος το ακίνητο πρέπει να έχει τη δική του ηλεκτρονική παροχή.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, αυτή τη φορά στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και πολυκατοικίες είτε ως σύνολο, είτε ως κοινόχρηστοι χώροι ( πυλωτές, ασανσέρ, μονώσεις κτλ) .
“Το πρόγραμμα λειτουργεί με την λογική της προτεραιότητα, χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματά του. Οι αιτήσεις γίνονται μέχρι να εξαντληθεί η χρηματοδότηση” ανέφερε ο κ. Κονταράτος, σημειώνοντας πως πράγματι είναι δύσκολο να μπουν κριτήρια στην αξιολόγηση που να είναι δίκαια για όλους.
“Ως αντιστάθμισμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει πως από το 2021 το πρόγραμμα θα είναι συνεχώς ανοιχτό με μια ετήσια χρηματοδότηση που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πολύ πιθανόν στο μέλλον να είναι μονίμως ανοιχτό το πρόγραμμα και να μην προκύπτουν προβλήματα με την προτεραιότητα” δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι στην ΠΙΝ κατά το προηγούμενο διάστημα του προγράμματος η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων είχε διάρκεια 10 ημερών σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες που το διάστημα εξαντλήθηκε σε λίγες ώρες.
Αυτή τη φορά πάντως, λόγω και των ευνοϊκότερων όρων του προγράμματος, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.