Για το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ζήτηση σε κλίνες από ασθενείς με κορωνοϊό προετοιμάζεται το Νοσοκομείο Ζακύνθου επιδιώκοντας να «βρεθεί ένα βήμα μπροστά» από τις εξελίξεις, καθώς η μετάδοση της νόσου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
Θυμίζουμε πως μέχρι και χθες το μεσημέρι στην κλινική covid του Νοσοκομείου νοσηλευόταν ένας ασθενής, ενώ ακόμη ένας νοσηλεύεται στην ειδική κλίνη για covid της ΜΕΘ χωρίς να έχει διασωληνωθεί.
Το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου συνεδρίασε χθες συζητώντας και αυτό το ζήτημα και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο αν υπάρχει μεγάλη προσέλευση ατόμων με covid ή πληρότητα στην κλινική.
Πρέπει να τονιστεί πως στα Νοσοκομεία της Πάτρας υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με κορονοϊό και αυτή είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους υγειονομικούς παράγοντες του νησιού μας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας the BEST οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Πάτρας ξεπέρασαν κατά πολύ τους 50. Την περασμένη Τετάρτη ήταν 49 και χθες Πέμπτη ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται έφτασε τους 57.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από την 6η ΥΠΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται στην κλινική 22 ασθενείς και στη ΜΕΘ άλλοι έξι. Από την άλλη, στο Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, νοσηλεύονται στην κλινική 24 ασθενείς ενώ στη ΜΕΘ βρίσκονται 5 ασθενείς. Θετικό είναι ότι αποσωληνώθηκε ένας 66χρονος ο οποίος όμως παραμένει στη ΜΕΘ.
Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί αίσθηση είναι αυτό που αφορά τις μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που λειτουργούν σε ασφυκτικό πλαίσιο.
Όπως αποκαλύφθηκε από καταγγελία του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με έγγραφό της η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων και τους επιστημονικά υπεύθυνους συντονισμού των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που ανήκουν στη συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια να εξετάσουν τη «δυνατότητα άμεσης μετακίνησης για εθελοντική προσφορά εργασίας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό προσωπικό. Καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης κι εξασφαλισμένη η σίτιση και η διαμονή». Θυμίζουμε πως σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και νοσηλεύτριες της ΜΕΘ από την Κρήτη.
Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Π΄. Γιακουμέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- τόνισε πως το νησί μας λόγω και της νησιωτικότητας, είναι αδύνατο να διαθέσει αυτό το προσωπικό.
«Σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση και αυτό αφορά ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι συνάδελφοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και δίνουν μια τεράστια μάχη. Το αίτημα για μετακίνηση είναι καταρχήν εθελοντικό, αλλά ακόμη και σε περίπτωση υποχρεωτικών μετακινήσεων για το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν είναι εφικτό. Τα περιφερειακά Νοσοκομεία και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό και θα πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί» ανέφερε οκ. Γιακουμέλος.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Ραγκούση που προχθές βρέθηκε στην Πάτρα, στην έδρα της 6ης ΥΠΕ και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησης προσωπικού από το Νοσοκομείο μας που πρέπει να παραμείνει «θωρακισμένο».